Friedrich Miess, pictor

Friedrich Miess (Rudolph Friedrich Mieß) s-a nascut la data de 21 august 1854, la Brașov, si a incetat din viata in data de 29 mai 1935, Brașov.

Urmează între anii 1883 – 1885 cursurile Academiei de Artă din Viena, trecând imediat la Academia de Artă din München, ale cărei cursuri le termină în anul 1885 la clasa profesorului Johann Caspar Herterich.

În perioada 1890 – 1891 face o călătorie în Italia, unde își continuă pregătirea artistică între anii 1894 și 1896 la Cervara di Roma, lucrând în acest timp în atelierul pictorului Robert Wellmann.

In anul 1890 se întoarce în orașul Brașov și participă la a doua expoziție anuală de artă autohtonă de la Sibiu (1889). Participă în anul următor la a treia expoziție anuală de artă autohtonă de la Sibiu.

Creația lui Friedrich Miess este reprezentativă pentru arta transilvăneană de la cumpăna secolelor XIX-XX, caracterizată prin îmbrățișarea modernismului artistic într-o formă moderată. La Brașov realizează cea mai mare parte a creației sale în pictură și grafică. În scurt timp, atelierul său devine un centru cultural și locul de întâlnire a celor mai mulți artiști brașoveni care vor juca un rol important în viața artistică transilvăneană.

Printre aceștia se regăsesc Hans Eder, Walter Teutsch, Eduard Morres, Hans Mattis-Teutsch, Margarete Depner și Ernst Honigberger, pictori care în perioada interbelică au reprezentat un adevărat nucleu de avangardă.

Chiar dacă rămân la punctul meu de vedere, că natura și ceea ce este organic trebuie neapărat să servească drept model, preiau, totuși, și din arta modernă (impresionism) ceea ce mi se pare bun, de exemplu culorile mai proaspete. Concepția mea despre misiunea picturii este următoarea: Să se redea cât mai exact ipostazele naturii ca formă și culoare.” (Friedrich Miess)