Ferdinand GALLAS, sculptor, ceramist, traducător, autor de nuvele

Ferdinand GALLAS s-a născut la Timişoara, in anul 1823 si a încetat din viata in Lovrin, Banat, in anul 1949.

In perioada 1909 – 1912 a urmat Şcoala Superioară de Arte Decorative, cu Lajos Mátray, Géza Maróti şi Imre Simay, Budapesta, Ungaria.
Intre anii 1919 – 1921 studiază la Şcoala Superioară de Arte Plastice de la Moscova unde, după surse neverificabile, îi cunoaşte pe Maxim Gorki, Maiakovski, Kandinsky, Naum Gabo, Kazimir Malevici, Pevsner, Archipenko şi Lipschitz; iar intre 1922 – 1923 studiază la Şcoala liberă de artă „Der Weg”, Dresda.
În perioada 1924-1927 a realizat reliefuri simbolice pentru fațadele unor clădiri publice din Timișoara, precum frizele Palatului Ciobanu, altorelieful fațadei Căminului Muncitoresc, ornamentele intrării Farmaciei Kuhn.

A ridicat monumente ale soldaților căzuți în primul război mondial în mai multe comune bănățene (Ciacova, Șandra).
A proiectat și sculptat monumentele funerare ale unor familii avute din Timișoara.
In anul 1930 înființează, împreună cu Ioachim Miloia, Andreas Ferch, Aurel Ciupe, Iuliu Podlipnt ș.a., „Salonul artelor bănățene”.
A pus bazele Societății Artiștilor Plastici Bănățeni, Uniunii Artiștilor Plastici din Banat și a revigorat Societatea „Barabás Miklós”.
În 1922 a organizat prima expoziție la Timișoara, în care lucrările sale manifestau influențele cubismului, prin sculpturi în lemn, teracotă, bronz sau marmură.A avut mare succes sculptura Viața, lucrată în piatră.
În 1931, Ferdinand Gallas a participat cu succes la Salonul Oficial de primăvară, organizat la București, obținând un premiu.
În 1932 a expus la Arad, împreună cu Julius Podlipny.

Lucrări
• Sculpturile în piatră de pe vechea clădire numită și Palatul Ciobanului din Timișoara, str. Hector, au fost realizate de Ferdinand Gallas, în anul 1926.
• Basorelief în piatră, sculptat de Ferdinand Gallas pe frontonul Școlii generale „Dr. Eliza Ionescu”, str. Corbului, din Timișoara.
• Medalia „Endre Ady„, bronz, (circa 1920-1929), expus la British Museum din Londra.