Ervant NICOGOSIAN, pictor

Ervant Nicogosian s-a născut la data de 6 decembrie 1928, in Odesa si a încetat din viata la data de 26 mai 2014, la București.

A studiat desenul de mic la Odessa, unde locuia cu familia, dar bazele artei sale le-a primit într-unul din cele 5 lagăre (Oranke, Aktiubinsk, Karaganda-Spask, Cocuzecc, Akiatan) în care a fost închis alături de familie, în perioada 1941-1948.

Ni s-a cerut să facem o reproducere după un portret al lui Stalin … Am făcut tabloul şi m-au oprit la atelier. Atunci am început să pictez în ulei, reproduceri după pictori ruşi, pe care le luau acasă şefii de lagăr.” Ervant NICOGOSIAN

A urmat Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, București, România (1948-1954), clasa Profesorului Camil Ressu, Jean Alexandru Steriadi, Marius Bunescu și Nicolae Dărăscu, unde l-a avut coleg, printre alții pe Paul Gherasim.

Să te interiorizezi, să faci un lucru care să iasă din tine, din interior spre exterior„, a fost primul lucru pe care l-a învăţat de la Ressu, cel mai mare profesor de Belle Arte al vremii.

Ressu era un tip foarte ordonat, când intra pe uşa facultăţii avea nenumărate batiste. Era în primul rând spontan: te lăsa să desenezi, apoi refăcea desenul pe loc.” Ervant Nicogosian

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1954.

Lucrări monumentale: mozaicul de murano de la mănăstirea Sâmbăta de Sus, mozaicul de piatră şi marmură de la Arhivele Statului din Râmnicu Vâlcea, înfăţişând Bătălia de la Posada.

Lucrări în Muzeul de Artă din Bacău; Muzeul Național de Artă, București; Muzeul de Artă din Constanța; Muzeul de Artă din Galați; Muzeul de Arta din Brasov; Muzeul de Arta din Barlad.