Elena SURDU STĂNESCU, sculptor

Elena SURDU STĂNESCU s-a născut la Bucureşti, in anul 1942.

In perioada 1962 – 1965 a urmat Institutul Pedagogic, Facultatea de Arte Plastice, Bucureşti; iar intre anii 1978 – 1982 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Profesori: Eugen Lungu, Constantin Baraschi, George Apostu, Bucureşti.
După absolvire si-a dedicat toate energiile în slujba artei, pe două direcții, formativă și creativă.

A fost, timp de decenii profesoară de specialitate, educație vizuală, la prestigioase licee bucureștene.
Stăpânind tehnici de lucru în materiale diverse: lemn, metal, piatră, a realizat sute de lucrări, atât de interior, cât și de for public, cea mai recentă, din anul 2016, amplasată în Piața Bucur, fiind închinată victimelor de la Clubul Colectiv.
Sculptorița Elena Surdu Stănescu are un palmares impresionant, având peste 45 de expoziții personale. A expus de-a lungul vieții în România, dar a avut prezentări remarcabile și în Italia, Franța, Spania, Indonezia sau în Coreea de Sud.

Cicluri de creaţii: Portrete; Torsuri; Zburătăciţi; Zburătăcite; Cupluri; Ferestre; Univers; Portrete alegorice; Cupola lumii.

Sunt filoane care sunt eterne în artă – portretul, reprezentarea omului în diverse împrejurări, peisajul, florile. Acum însă sunt respinse. Se folosesc mult materiale perisabile și este un lucru interesant, dar ca experiment. Exista și când eram eu studentă. La Atelier 35, erau prezentate experimente, proiecte din facultate care se finalizau sau puneau niște probleme, iar după discuții cu profesorii, se putea îmbunătăți încât să devină într-adevăr o operă de artă. Acum opera de artă este perisabilă, ca orice obiect.” Elena SURDU STĂNESCU

Lucrări în colecții publice si particulare: Romania, Canada, Elveția, Irlanda, Italia, Malta, Portugalia, SUA, Franța, Egipt, Ungaria, Spania, Coreea, Indonezia, Yemen, Emiratele Arabe Unite, India

Busturi:

  • Nicolae Grigorescu, Liceul teoretic Titu, Dâmboviţa;
  • Ludwig van Beethoven, Şcoala de Artă „V. Karpis”, Giurgiu;
  • Leopoldina Bălănuţă, Teatrul Mic, Bucureşti;
  • Ovidius, Universitatea Constanţa.

Premii şi distincţii:

  • Diplomă de onoare C.C. U.T.C.;
  • Gradaţii de merit;
    2009 – Diplomă şi medalie – Merit şi Devotament Francez.