Dorin Cocârţă, sufletul ansamblului folcloric ”Arcanul” din Fundu Moldovei, Bucovina

Dorin Cocârţă s-a născut pe 6 ianuarie 1936 în Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava.
Vatra etnofolclorică Fundu Moldovei face parte din formaţiunea răzăşească a Câmpulungului, fiind ultimul sat din Moldova, după cum arată şi numele, în drumul spre Borşa Maramureşului. Aici trăiește, joacă, doinește Dorin Cocârţă, care calcă pe urmele marilor rapsozi, Ilie Cazacu şi Isidor Andronicescu.

Dragostea pentru muzica și dansul popular autentic l-au însoțit pe Dorin Cocârță întreaga viață. Măiestria sa și talentul incontestabile i-au adus nu doar invitații la numeroase festivaluri, ci și aprecieri la concursurile de profil.
Cetățean de onoare al comunei Sadova, Dorin Cocârţă a primit Ordinul de merit cultural pentru activitate îndelungată în domeniul folclorului, Titlul de Maestro coregraf şi Diploma de excelență 2006, acordată în cadrul Sărbătorii „Fii satului” Breaza.
Acasă, în comuna Fundu Moldovei, Dorin Cocârță a început a deprinde jocul și cântecul popular prin 1945, de la bunici, părinți și fratele său mai mare cu 9 ani. La vioară a cântat prina oară în 1949, la școala din sat, iar în perioada 1946 – 1956 a început să învețe jocurile populare. Cântă și joacă și acum și spune că o va face cât va mai putea.
În 1970, din iniţiativa unui colectiv alcătuit din Ioan Iacob, Filon Lucău-Dănilă şi Dorin Cocârţă, s-a înfiinţat ansamblul folcloric de datini şi obiceiuri „Arcanul”.

Badea Cocârță a instruit formații artistice de amatori (jocuri populare, datini și obiceiuri) în comunele Fundu Moldovei, Pojorâta, Sadova, Breaza, Ciocănești și orașul Cîmpulung Moldovenesc. Dar tehnica și pasiunea pentru dansurile populare le-a dat mai departe și celor două fete și nepotului său.
Festivaluri naționale la care a participat:
Festivalul „Rapsodia trișcarilor” Leșul Ilvei, Festivalul „Cântă de răsună lunca” Tecuci, Festivalul „Junii Sibiului” Sibiu, Festivalul „Țărilor dunărene” Tulcea, Hora de la Prislop, Muzeul Național al Satului București.

Festivaluri internaționale:
Festivalul de la Babilon din Bagdad – Irak, Festivalul Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” din Polonia, Slovacia, Ungaria și Ucraina, Festivaluri internaționale de folclor în Olanda, Germania, Franța, Ungaria etc.

Badea Cocârţă doineşte şi cântă cu scripca, povesteşte cu haz din amintirile de-o viaţă, zice poezii şi snoave, poartă cu mândrie straiele de sărbătoare, dar mai cu seamă ştie a giuca după cum o prins de la cei bătrâni: Giocul cel Mare, Puiculeana, Frunza nucului, Leuşteanca şi alte jocuri de doi, precum şi Arcanul – unul dintre cele mai frumoase jocuri de bărbaţi din Bucovina – cu strigături de comandă. Dorin Cocârţă nu numai că ştie jocurile, dar de vreo 60 de ani îi învaţă şi pe cei tineri; aşa că tot satul Fundu Moldovei, dar şi Sadova şi Pojorâta, ştiu a juca. Şi nu oricum, ci păstrând stilul bătrânesc al locului (scuturat şi cu talpa la pământ), ritmul de bază format din picioare metrice dipirice, graiul şi tehnica de execuţie a strigăturii cu chiuitură pe anacruză de sprijin.” Prof. Constantin Irimia

Dorin Cocârță a primit titlul onorific ”Tezaur Uman Viu” în 2013 de la Ministerul Culturii și medalia Meritul Cultural de la președintele României în 2015.