Domnica Trop, ciocârlia din Munții Mehedințiului

Născută pe 22 iunie 1938 în comuna Isverna din Județul Mehedinți, Domnica Trop început să cânte pe când era mică și mergea cu oile și caprele la păscut.

Fără carte, dar cu un suflet și o voce de aur, Dominica Trop era invitată să cânte la concursuri şi festivaluri, dar și nunți, unde cânta după om, potrivind vorbele.

În anul 1973, la vârsta de 35 de ani, a fost descoperită de învăţătorul Vasile Căpăstraru care a prezentat-o soliştilor Maria Ciobanu şi Ion Dolănescu, aflaţi într-un turneu la Izverna. Ion Dolănescu a fost fermecat de vocea și cântecul mehedinţencei, astfel că a invitat-o pe Domnica Trop la Radio, în București. Aici a cunoscut-o şi pe realizatoarea de programe folclorice, Marioara Murărescu, care a invitat-o la televiziune pentru înregistrări. De atunci a devenit un simbol pentru interpretarea autentică, reper al spiritualității satului românesc.

Domnica Trop a cucerit prin melodicitatea aparte și a adus lumii un repertoriu specific zonei muntoase de confluenţă dintre judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin, zonă pe care nu a părăsit-o decât ca să participe la marile festivaluri sau când este invitată la studiou.

Repertoriul cântăreţei este bogat în piese muzicale străvechi, multe fiind împrumutate de interpreţi renumiţi din ţară. Interpreta a cucerit prin melosul distinctiv faţă de tot ceea ce se cunoaşte în folclorul românesc, fiind considerată o voce rar întâlnită, nu numai în Oltenia de sub munte, ci chiar în Europa.

Domnica Trop are puţine discuri şi câteva zeci de înregistrări, dar cântecele ei sunt foarte cunoscute și apreciate: „S’ara când răsare luna”, „Nu vine neica, nu vine”, doine grele precum „Ursitoare, Ursitoare”, „Mărie, Mărie”, „S-o legat, neică, legat”, „Fire-al naibului de dor”, „Şarpe, şarpe din dudău”, bocetul de priveghi „Zorile”.

Bogatul ei repertoriu nealterat a fost preluat parțial sau a influenţat o mulţime de cântăreţi, așa cum este interpreta Angelica Stoican.

FESTIVALURI NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE:
Trofeul Festivalului „Cântec nou în Mehedinţi”
Premiul Special pentru Autenticitate la Festivalul „Maria Tănase” (1973)
Locul I pe ţară la Festivalul „Cântarea României” (1979)
Premiul Naţional „Ethos” (1999), primul acordat în „pepiniera” folclorică a judeţului Mehedinţi.

În noiembrie 2013, Comisia naţională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial i-a acordat Domnicăi Trop titlul de “Tezaur Uman Viu”. A fost onorată cu această distincţie fiind un reper al muzicii populare româneşti şi un păstrător al cântecului autentic vechi, specific Olteniei.

Începând cu anul 2011, în Gorj, se organizează un festival național de muzică populară ce poartă numele artistei Domnica Trop.

Cântatul nu mi-a adus niciodată greutăți, ci numai prilej de a împărtăși, de a călători și de a trăi în armonie cu ceilalți.” Domnica Trop