Dimitrie D. MIREA, sculptor

Dimitrie D. MIREA s-a născut la Câmpulung, județul Argeș in anul 1864 si a încetat din viata la București, in anul 1942.
A fost fratele pictorului George Demetrescu Mirea.

A urmat Şcoala de Belle-Arte, Bucureşti si a facut Studii la München şi Paris.
În anul 1909, obține postul de profesor de sculptură și modelaj la Școala de Arte Frumoase din Iași, unde funcționează până în anul 1913, dată de la care se transferă la Școala de Arte Frumoase din București, în același post.

Activitatea de creație a artistului începe din 1897 și continuă până în jurul anilor 1928 – 1929, când participă la numeroase expoziții din țară și străinătate.

Sculptorul câmpulungean este prezent pe simezele expoziţiilor organizate de către Societatea „Tinerimea artistică”, în calitate de membru societar, dar şi de membru al juriului.
Astfel, în 1916, în cadrul expoziţiei dedicate aniversării a 15 ani de la crearea societăţii menţionate, expune şase statuete în bronz, printre care: „Cosaşi”, „La fântână”, „Încărcător în port” şi „Păstor” ce vor polariza atenţia particiţanţilor la vernisaj.
Dimitrie Mirea va fi artistul remarcabil şi remarcat cu prilejul împlinirii, în 1926, a unui sfert de secol de la înfiinţarea „Tinerimii artistice”, prin statuetele din bronz „Bust de copil”, „Mărăşeşti – 6 august 1916”, „Puţin repaus”.
Dimitrie Mirea a manifestat o sesizabilă predilecţie pentru ţăranii din Muscel, întru totul motivată, prin contactul permanent cu oamenii simpli, lucrările consacrate acestora constituind imagini de o sinceritate şi o căldură spirituală vizibilă.

Dimitrie Mirea şi-a relevat virtuţile artistice definitorii pentru creaţia sa în realizarea monumentelor de for public expuse în aer liber, precum busturile legendarului „Radu Negru” şi cel al maiorului „Dumitru Giurescu”, destinate oraşului său natal.
Sculptorul câmpulungean va colabora la realizarea impunătorului monument consacrat cărturarului Dinicu Golescu, care va fi ridicat în capitala României, în anul 1908, în apropierea Spitalului Militar Central.
Impunătorul monument este opera sculptorului Wladimir Hegel, în colaborare cu sculptorii Carol Storck şi Dimitrie Mirea şi reprezintă pe Dinicu Golescu [1777-1830] şi pe cei patru fii ai sãi: Ştefan [1809-1874], Nicolae [1810-1877], Radu [1814-1882] şi Alexandru [1818-1873]. Statuia cărturarului de la Goleşti a fost conceputã de Hegel, iar busturile fiilor acestuia de către Dimitrie Mirea şi Carol Storck.
La Expoziția Internațională din Barcelona (Spania), în anul 1929, Juriul Internațional pentru premiere a acordat Diploma de Onoare Domnului D. D. Mirea pentru sculptură.