Crama 1777, Valea Călugărească, Prahova

Clădirea muzeului este o reproducere a Cramei, construită în anul 1777, conform inscripţiei aflate pe portalul uşii, fiind cea mai veche construcţie ţărănească din lemn de pe teritoriul judeţului Prahova şi printre cele mai reprezentative din zonele viticole ale Ţării Româneşti.
Construcţia cioplită din bârne de stejar are acoperişul şindrilit. În interior pot fi descoperite instrumente şi utilaje vechi folosite în procesul de vinificaţie. În vinotecă stau la păstrare vinuri nobile din zonă iar în beciul adânc, pe mese lungi de lemn stau vase vechi din lut datând din anul 1789. În mansardă veţi găsi expoziţia etnografică ,,Mlădiţele vieţii”.

Crama 1777, Valea Călugărească, Prahova

Insa, istoricul cramei de la Valea Călugărească este sintetizat în câteva fraze, pe un panou expus la vedere, în muzeu: „Crama din Valea Călugărească, construită în anul 1777, conform inscripției existente pe portalul ușii, a reușit să reziste trecerii secolelor, devenind una dintre cele mai importante construcții din lemn ale secolului XXI din județul Prahova și una dintre cele mai reprezentative din zonele viticole ale Țării Românești.
Construită din blăni sau bârne masive de stejar lungi de 15 m, late de 0,30 m și groase de 0,15 m, crama – la identificarea ei – în anii 60 ai secolului XX, se afla într-o avansată stare de degradare. Profesorul Nicolae Simache o restaurează sumar și o declară muzeu, având ca administrator I. A. S. – Valea Călugărească, proprietar al terenului. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și-a propus reconstrucția Cramei și transformarea ei în muzeu pe un alt amplasament. Acest lucru a fost posibil prin bunăvoința familiei Dumitrăchescu T. Petre, donator al terenului pentru Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Consiliul Județean Prahova, finanțator al proiectului.

Crama 1777, Valea Călugărească, Prahova

Principalele evenimente din istoria cramei sunt următoarele:

1960 – restaurare efectuată de profesorul Nicolae Simache
1967 – crama este declarată muzeu
1977 – clădirea este serios afectată şi nu se poate interveni datorită amplasării pe terenul IAS–ului Valea Călugărească
1985 – în urmă degradării şi a unor furturi de lemn se decide demontarea acesteia.

Vechea cramă a fost amplasată în centrul zonei viticole aferente comunei Valea Călugărească. Aceasta era compusă din două încăperi, prima servind pentru obţinerea mustului, iar cea de-a doua pentru păstrarea vinului.
Intrarea în muzeu se face de pe prispă. O sală mare cu pereţi din lemn şi podea din cărămidă găzduieşte colecţia de instrumente folosite în domeniul viticol: tocitori, zdrobitoare, teascuri, pompe pentru vin, pompe pentru pucioasă, un butoi de mari dimensiuni (budană), chiar şi un plug. Pe lângă aceste obiecte, mai există un atelier de dogărie (unelete folosite la prelucrarea lemnului), o colecţie de etichete vechi, dar şi o vinotecă, unde sunt incluse vinuri premiate din zona Dealu Mare.
Mansarda găzduieşte expoziţia intitulată ‘Mlădiţele vieţii‘ şi cuprinde costume tradiţionale din diverse zone ale ţării, o icoană pe sticlă din Făgăraş, un covor vechi, de mai bine de un secol, lăzi de zestre, cofe, ştergare şi un tezaur numismatic. Pe majoritatea exponatelor de aici predomină motivul viţei de vie.