Constantin Perța, Meșterul sihastru al Apusenilor

Unul dintre cei mai renumiți meșteri populari, moș Costică, așa cum îi spunea toată lumea, a trăit între anii 1938 și 2016. Acesta s-a bucurat de o recunoaștere pe plan național și internațional fiind propus și primit ca membru în Academia Artelor Tradiționale de la Muzeul ASTRA din Sibiu, iar în anul 2011 a fost declarat Tezaur Uman Viu într-un proiect al UNESCO de salvgardare a patrimoniului material și imaterial mondial. În anul 2015, cu un an înainte de decesul său, a fost decorat de Președintele României pentru merite culturale deosebite.

Constantin Perța, Meșterul sihastru al Apusenilor

Constantin Perța s-a născut la poalele munților în anul 1938, fiind originar din satul Valea Mare din comuna Ceru Băcăinți. Acesta s-a remarcat prin modalitatea inedită de a lucra obiecte casnice decorative dintr-o singură bucată de lemn: linguri, căuce simple și înlănțuite, furci de tors, lingurare, bâte ciobănești, piese de mobilier. „Meșterul sihastru al Apusenilor” a participat de-a lungul anilor la numeroase expoziții, fiindu-i recunoscută valoarea prin numeroase diplome câștigate.
Constantin Perța a început încă din tinerețe să lucreze lemnul, dar definitorie pentru viitorul creator popular a fost întâlnirea sa cu directorul muzeului din Orăștie, Ioan Valeriu Todea, care l-a familiarizat cu creațiile populare în lemn, prezentându-i diferite obiecte din patrimoniul muzeului şi îndemnându-l să le folosească drept model.

Impresionat de frumuseţea căucelor văzute la muzeu, Constantin Perţa s-a întors în satul natal unde, pentru început, a imitat modelele văzute, iar la scurt timp a început să creeze modele şi combinaţii de decor noi, definind un stil propriu de exprimare artistică.

Meșterul popular a lucrat vreme de peste 40 de ani obiecte dintr-o singură bucată de lemn, doar cu ajutorul unui cosor, a două cuţitaşe, un cui şi un ac de croşetat”, a declarat Iustina-Maria Bogdan, conservator în cadrul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie.
Este vorba de o creație a meșterului popular Constantin Perța, un podișor cu linguri și căuce decorat cu o mare varietate de motive ornamentale zoomorfe, fitomorfe, florale și geometrice. O piesă valoroasă, inedită și diferită de marea majoritate a obiectelor lucrate de acest meșter, lui fiindu-i specifice obiectele cioplite dintr-o singură bucată de lemn”, precizează specialiștii muzeului din Orăștie: Muzeograf, Daniela Șendroiu, Conservator, Iustina Bogdan, Arheolog, Adrian Cătălin Căsălean.
Podișul din lemn de frasin și brad, realizat din mai multe fragmente, atent ornamentat și finisat, are formă dreptunghiulară, cu o înlțime de 56 cm., o lungime de 52 cm. și o lățime de 20 cm. În partea superioară sunt prinse patru linguri de lemn ornamentate și legate cu ajutorulul unui lanț cu trei zale.

Moș Costică iubea să cioplească linguri de lemn pe care le orna cu diferite motive. Printre motivele preferate de acesta se numără: rozetele, formele geometrice, spicul grâului, sarpele, animale și păsări. Acesta lucra manual aproape orice obiect de uz casnic și se mândrea cu o cutie pentru radiu pe care pusese ochii chiar fostul dictator Nicolae Ceaușescu la un târg al meșterilor populari la Sibiu. Moș Costică povestea ca l-a refuzat, fără să știe cine este „tovarășul șef” spunându-i că este promisă altcuiva.
Meșterul sihastru a trăit doar cu arta sa, nu a avut niciodată nevastă. Acesta susținea că „nu a avut timp, iar un’e-s doi îi și ceartă”.
În ultima perioadă din viață nu a mai putut da curs tuturor invitațiilor de a participa la expoziții și târguri, susținând că nu se mai putea despărți la fel de ușor de lucrurile care ieșeau din mâinile sale.