Constantin D. Stahi, pictor, gravor

Constantin D. Stahi s-a născut la data de 14 noiembrie 1844, la Dobreni, Neamț, si a incetat din viata la data de 18 iunie 1920, la Iași.

A urmat cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Iași unde i-a avut profesori pe Gheorghe Panaiteanu-Bardasare şi Gheorghe Schiller.

La îndrumarea Profesorul Panaiteanu, fondator şi director al Școlii de Belle Arte din Iași, își continuă pregătirea artistică la München, unde a studiat timp de nouă ani, pictura, gravura în metal și xilogravura, stilul münchenez academist influențând întreaga sa operă.

Se familiariza cu tehnica marilor maeştri, studiind cu interes lucrările lui Rubens, Rembrandt, Tizian, Rafael după care execută copii. Ia lecţii în atelierul pictorului restaurator R. Felstich plătind şedinţele cu „cinci zeci de mărci” acesta introducându-l în tainele restaurării şi al tehnicilor in tempera şi ulei.

Pictează portrete, scene de gen, peisaje și mai ales naturi statice, obiecte vechi, jurnale, cărți, fructe, cu fidelitate și precizie fotografică, fiind preocupat îndeosebi de redarea cu exactitate tehnică a texturii diferitelor materiale.

Atât în portretistică cât și în natura moartă, concepția sa plastică rămâne tributară academismului.

C. D. Stahi l-a succedat pe Gh. Panaiteanu Bardasare la conducerea Şcolii şi a Pinacotecii, remarcat pentru academismul de tip munchenez căruia i se aprecia tehnica fermă, a impus rigoare în ştiinţa desenului şi a compoziţiei, dar i se reproşa tendinţa de uniformizare a impulsurilor creatoare ce ducea, implicit, la îngrădirea originalităţii studenţilor.

Paralel cu Theodor Aman, Stahi a practicat gravura în aramă și xilografia, popularizând operele unor pictori celebri.

Artistul a pictat lăcaşul de cult din Negreşti. Prin pictura lui C.D. Stahi Biserica „Sf. Contantin şi Elena“din Negreşti stă alături de Mănăstirea Agapia, pictată de Nicolae Grigorescu, sau de Mănăstirea Durău, înfrumuseţată cu pictura lui Tonitza.

Premii
1875 – Medalia de bronz acordată de Colegiul academic din München;
1876 – Medalia de bronz la Expoziția publică a Academiei de Arte din München pentru lucrarea „Cap de bărbat”;
1880 – Medalia de aur la Expoziția de arte și industrii din București;