Constantin BARASCHI, sculptor

Constantin BARASCHI s-a născut la Câmpulung-Muscel, județul Argeș, in anul 1902 si a încetat din viata la Bucureşti, in anul 1966.
Primul contact cu sculptura și cu mesteșugul cioplirii pietrei este reprezentat de înscrierea sa la Școala de Arte și Meserii a meșterilor italieni stabiliți în jurul anilor 1900 la Câmpulung Muscel.

În 1921, s-a înscris la Școala de Arte Frumoase din București, la clasa de sculptură a lui Dimitrie Paciurea. A părăsit această școală, în 1925, pentru a urma cursurile Academiei Libere de Arte Plastice. Debutul său public a fost la Salonul Oficial din 1925. În 1926, Baraschi era premiat la aceeași manifestare oficială, iar în 1927 primea o bursă de studii în Franța.

În 1937, Constantin Baraschi a obţinut Medalia de Aur, la expoziţia internaţională de la Paris, iar un an mai târziu a fost recompensat cu Premiul Academiei Române pentru sculptură.

Sculptorul este implicat direct în executarea, în anul 1938, a monumentului „Kilometrul zero” conceput de către arhitecţii Horia Creangă şi Ştefan Niculescu, amplasat în centrul Bucureştiului, în faţa ctitoriei domnitorului Constantin Brâncoveanu, Biserica „Sf. Gheorghe”.
La Predeal, în faţa gării este amplasat Grupul statuar „Apărătorii Predealului” consacrat de Constantin Baraschi eroismului Armatei Române în luptele din Primul Război Mondial desfăşurate în zonă.
Au rezistat timpului busturile realizate de artist amplasate în Parcul „Carol I” din Bucureşti: „Nicolae Bălcescu”, „George Coşbuc” şi „Alexandru Sahia„, iar, în Câmpulungul Muscelului, „Nicolae Bălcescu” şi „Autoportret”. Oraşului său natal, sculptorul îi va dedica „Ţăranca din Muscel”, dar şi grupurile statuare de la stadion şi de la Cimitirul Flămânda.

Printre creaţiile de referinţă ale lui Constantin Baraschi se numără două altoreliefuri pentru Arcul de Triumf, statuia „Nicolae Bălcescu”, dezvelită în 1969 la Piteşti şi două basoreliefuri pentru faţada Institutului de Botanică din Bucureşti.

Devenind, în anul 1950, profesor la Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi, ulterior, rector, artistul muscelean elaborează, pentru studenţii săi, un curs de sculptură extrem de apreciat în mediul universitar.

De-a lungul carierei artistice, plasticianul a participat la numeroase expoziții în țară și peste hotare, fiind distins cu:
• Medalia de Aur, la expoziția internațională de la Paris (1937),
• Premiul Academiei Române pentru sculptură (1938),
• Medalia de Argint pentru sculptură „Sfântul Gheorghe” (1940),
• Titlul „Maestru emerit al artei” (1951).
Constantin Baraschi a fost şi rector la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti. Membru corespondent al Academiei Române timp de 11 ani.