Complexul Muzeal al învățătorului Paul Țarălungă, Prăjești, Bacău

Complexul format dintr-un muzeu și o grădină botanică poartă numele fostului învățător din sat. Paul Țarălungă (1921-2012). S-a născut în Prăjești și a început să adune piese începând cu 1945.
În 1970 a reușit deschiderea muzeului, în care ținea și lecții cu elevii săi.

Sunt expuse obiecte din domeniile: botanică, zoologie, arheologie, paleontologie, etnografie, geologie și chiar și o sală dedicată numismaticii.
În muzeu poate fi văzut un embrion uman, conservat în formol, în diverse stadii de evoluție.
Multe dintre lucruri au fost găsite în împrejurimi, cum e și pisica sălbatică împăiată, găsită în Prăjești în 1970.

Grădina botanică este unică, dacă ne referim la amplasarea rurală, și a avut în perioada de glorie aproximativ 2000 de specii de plante și arbori.

Animale împăiate, dintre care, atenția îți poate fi atrasă de Acvila țipătoare mică, dar care nu este deloc mică. Vrei să vezi o altă lume? Intră în camera porturilor populare. O multitudine de porturi moldovenești specifice acestei zone îți desfată ochii.

Acest muzeu se adresează unui afect inteligent și nu unei rațiuni uscate. Cât de săraci suntem în fața celor care ne-au scris trecutul! Acest perimetru face ca omul contemporan să se simtă ca firul de iarbă.
Alături de acest muzeu, profesorul și elevii au creat o lume a plantelor indigene și exotice, o frumusețe naturală: Grădina Botanică Paul Țarălungă.

Este singurul sat din întreaga țară cu o grădină botanică.

Ideea organizării Grădinii Botanice aparţine în totalitate profesorului Paul Ţarălungă care şi-a dedicat toată viaţa, să spunem, pentru a crea ceva să lase urmașilor”, afirmă inginerul horticol, Petre Robu.