Colecția etnografică Marius Matei, Comuna Giroc, Timiș

Observând cum satul românesc își pierde „comorile” civilizației vechi, care trezeau în sufletul lui un sentiment de nostalgie, Marius Matei din comuna Giroc – Județul Timiș a hotărât să bună bazele unei colecții de obiecte etnografice.

În acest scop, mai bine de 10 ani a bătut satele cu răbdare, a cercetat cu pasiune, devenind un bun cunoscător al culturii tradiționale bănățene, fapt care i-a permis să adune o colecție valoroasă.
La temelia colecţiei sale stau ţesăturile bunicii şi ale străbunicii, vestite în jurul Timişoarei în arta de a ţese, a coase, a croşeta şi a broda.

Marius Matei a colecţionat piesele într-un mod selectiv, după criterii bine stabilite, şi, cu experienţa sa de muzeograf, a organizat-o riguros, însoţind fiecare piesă cu o fişă şi număr de inventar. Ansamblurile vestimentare sunt compuse după zona etnografică din care provin, după statutul social şi vârstă, vizitatorul obţinând, astfel, despre portul local o imagine nu numai frumoasă, ci şi exactă.

Expuse în două încăperi sau depozitate cu grijă în dulapuri, aşteaptă să fie admirate peste 850 de piese de costum femeiesc (oprege cusute cu fir metalic, spăşele, cotrânţe, poale, pieptare) şi bărbătesc (cămăşi, şioareci, pieptare, şube, chintuşe).

Colecţionarul a completat imaginea culturii tradiţionale bănăţene achiziţionând bijuterii (mai ales conciuri cu bani, de purtat pe cap, podoabe specifice comunei Giroc), textile de interior (cilimuri, ponievi şi şcierguri), maşini de tors, fotografii vechi, ceramică şi alte obiecte cu specific local.