Cezara MORARU, pictor

Cezara Moraru s-a născut la data de 11 mai 1994 în Iași.

A absolvit studiile licență în Arte Vizuale și Design la Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași și un Master în Limbă, Literatură și Civilizație Hispanică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași.

Fie că este vorba de o pată spontană sau dirijată, pânza dobândește o identitate în sine, purtătoare a unui mesaj. Discursul artistic, asemenea celui literar, este însoțit de elemente expresive, estetice și filosofice. Seria prezentă de lucrări propune o analiză a metaforelor picturale, pornind de la prezumția că descrierea schițată a retoricii este valabilă atât pentru cuvinte, cât și pentru imagini, presupunând, în ambele cazuri, provocarea unei reacții față de ceea ce este reprezentat drept un act intenționat, care stă la baza formării amintirilor. Formele, asemenea lingvisticii, sunt precum codurile, mai ales că se dezvoltă unele din altele, la fel ca în cazul petelor dirijate și spontane, obținute prin suprapunea tușului pe suportul de lucru.” Cezara Moraru.

Artista a participat la numeroase expoziții de grup precum „Jam Session” (Bonn, Germania), „Atelier35” (Victoria Gallery, Iași) și „Visiting Art History” (Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași). Expozițiile personale ale artistului includ „Hypostases of the Gaze” (Muzeul Municipal Iași), „Substraturi subiective” (Galeria Meru) și „Identități” (Galeria Victoria).

Cezara Moraru foloseşte cuvântul în artă, ca artă per se. Plecând de la funcţia de bază a acestuia, de a comunica un conţinut, artista construieşte propriile propoziţii, descriptive sau analitice, prin intermediul colajului. Sintaxele alese, dislocate din fragmente de text care prin extragere şi-au pierdut sensul iniţial, reduse adesea la doar un cuvânt într-o compoziţie, sunt dublate de subtile intervenţii de culoare, pentru a oblitera fundalul şi de a permite sensului primar, cunoscut şi acceptat de privitor, să îşi extindă semantica.Maria Bilașevschi