Cecilia CUȚESCU STORCK, pictor

Cecilia Cuțescu-Storck s-a născut la data de 14 martie 1879, in Câineni, județul Vâlcea, si a încetat din viata la data de 29 octombrie 1969, la București.

Este adoptată de bunicii materni, de la care ia numele de familie Cuțescu.

Împreună cu bunicii, Cecilia Cuțescu se mută la București pentru a frecventa prestigioasa Școala Centrală de Fete.

Artista este trimisă la München în 1897 unde studiază la Damenakademie cu profesorii Fehr și Schmidt, iar în 1899 se mută la Paris unde frecventează Académie Julien sub tutela lui Jean Paul Laurens si Benjamin Constant. În acest timp expune constant în Franța și în România.

La Paris lucrările îi sunt acceptate la Salonul de Toamnă, iar în 1906 are prima expoziție personală la Galerie Hessèle pe Rue Lafitte.

În 1916, devine profesoară la catedra de arte decorative a Academiei de Arte Frumoase din București, fiind prima femeie profesor la o universitate de artă de stat din Europa.

Împreună cu artistele Olga Greceanu și Nina Arbore a întemeiat la București „Asociația femeilor pictore și sculptore”, spațiu dedicat creației artistice și convingerilor feministe privind statutul și drepturile femeilor.

În anul 1909, ea se căsătorește cu sculptorul Frederic (Fritz) Storck – fiul fondatorului şcolii de sculptură din România, Karl Storck (1826-1887) (sculptor, a primul profesor de sculptură la Şcoala de Belle-Arte înfiinţată de Theodor Aman şi autorul primei sculpturi monumentale din Bucureşti, care se păstrează și astăzi – Spătarul Mihail Cantacuzino), cu care va avea două fiice – Gabriela Storck, devenită arhitect, și Cecilia (Lita) Botez, devenită ceramistă.

După căsătorie, Cecilia și Frederic Storck construiesc în colaborare cu arhitectul Alexandru Clavel imobilul de pe Str. Vasile Alecsandri, nr.16, care devine căminul familiei.

În anul 1933, devine prima femeie din România care a realizat artă murală – fresca „Istoria negoţului românesc”, aflată în aula Academiei de Studii Economice, şi „Apologia artelor româneşti” de pe plafonul fostului Palat Regal, actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

Casa pe care Cecilia a construit-o împreună cu soțul ei, sculptorul Frederic Fritz Storck, în București, a fost transformată în muzeu și păstrează creațiile unei întregi familii de artiști.

Colecția Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck cuprinde sculpturi, picturi, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și lucrări de guașă.

Distincții
• Medalia de aur si Marele premiu la Expoziția Internațională de la Barcelona (1929)
• Cavaler al Ordinul Meritul Civil, Spania (1930)
• Cavaler al Legiunii de Onoare, Franța (1933)
• Medalia de aur la Expoziția Internațională de la Paris (1937)
• Maestru Emerit al artei în 1957, pentru întreaga activitate artistică.