Cazinoul din Vatra Dornei, Suceava

Cazinoul din Vatra Dornei este o clădire construită în perioada 1896-1898 în orașul Vatra Dornei.
A fost construit în 1898 de către arhitectul austriac Peter Paul Brang, în timp ce teritoriul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar.
Aprobarea pentru construirea unui cazinou la Vatra Dornei a fost acordată în urma intervenției primarului Vasile Deac la împăratul Franz Joseph al Austriei. În timpul audienței, primarul l-a convins pe monarh de necesitatea construirii unui cazino pentru turiștii veniți la băi.
O parte din banii pentru construcția cazinoului au fost strânși prin chetă publică, la care a contribuit însuși împăratul Franz Joseph, iar o altă parte au fost împrumutați printr-o bancă vieneză.

Cazinoul din Vatra Dornei, Suceava

Planurile de arhitectură ale acestui cazinou Vatra Dornei aparțin lui Peter Paul Brand care a gândit clădirea ca un adevărat centru de distracție și recreere. Pe lângă sălile de jocuri de noroc, a fost amenajată și o sală de teatru, o bibliotecă, o cofetărie, dar și un restaurant. Din punct de vedere arhitectural, cazinoul este o copie a celebrului cazinou Grand din Baden.
De-a lungul anilor, chiar împăratul Franz Joseph al Austriei, arhiducele Franz Ferdinand, dar și Lucian Blaga, Nicolae Iorga sau Corneliu Zelea Codreanu au călcat pragul celebrului cazinou.
După unirea Bucovinei cu România, din 1918, terenul pe care se afla cazinoul a fost preluat de Fondul Bisericesc al Bucovinei. De-a lungul anilor, au fost făcute restaurări și aduse câteva modificării, spre exemplu, în anul 1937, s-a amenajat o terasă cu vedere spre parcul balnear.
Clădirea a revenit în patrimoniul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților la data de 14 octombrie 2004. Arhiepiscopia a alocat 16,5 milioane lei pentru scoaterea din paragină și transformarea în muzeu.