Întemeietorul Muzeului Județean Mureș este Aurel Filimon, care, la 1 mai 1921, a fost numit custode al muzeului de către Primăria orașului Târgu-Mureș.
Obiectele personale ale János şi Farkas Bolyai pot fi văzute în muzeul memorial, deschis iniţial într-una din sălile bibliotecii Colegiului Reformat din Târgu-Mureş.
Găzduită de spațiile Bibliotecii Teleki, Galeria Ion Vlasiu a luat fiinţă în anul 1988 în urma donaţiei făcute de maestrul Ion Vlasiu, sculptor, pictor şi scriitor târgumureşan.
Tabula Regia din Târgu Mureș a fost tribunalul suprem al Transilvaniei.
La mijlocul lunii iulie, în judeţul Alba se celebrează o sărbătoare populară cu tradiţie de sute de ani: „Târgul de Fete” de pe Muntele Găina.
In comuna argeşeană Domneşti, se află un sit arheologic de interes naţional.
Expozițiile permanente ale noului muzeu au menirea de a oferi vizitatorului un tablou cât mai expresiv despre trecutul orașului Târgu Secuiesc, cu secvențele care îi definesc identitatea și i-au marcat istoria
Înfiinţat în anul 1984, Muzeul de Arta din Târgu-Jiu funcţionează în noul sediu aflat în Parcul Central, din aprilie 1993, nu departe de binecunoscutele opere ale lui Constantin Brâncuşi.
Construita in 1884 de parintii Ecaterinei, casa țărăneasca adaposteste doua camere, camera cu vatra si cea de dormit. In fata casei si pe latura de vest se afla tinda.
Muzeul Tudor Arghezi din Târgu Cărbunești a fost înfiinţat în anul 2007.
nctul muzeal „G. Ibrăileanu” de la Târgu Frumos a fost inaugurat în data de 27 octombrie 2016, în cadrul celei de-a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT.
Casa memorială Veronica Micle a fost construită în anul 1834, din lemn și cărămidă, în cel mai autentic stil românesc, cu tindă și trei încăperi la stradă.
Cetatea Neamțului a fost ridicată în timpul lui Petru I Mușat. Prima menţiune documentară datează din 1395.
O primă expoziţie muzeală în Târgu Neamţ a luat fiinţă în anul 1940, ca urmare a cercetărilor arheologice efectuate la Cetatea Neamţ.
În perioada 23-25 iunie 2023, în Parcul Copou din Iaşi, va avea loc cea de a 40-a ediţie a Târgului naţional de ceramică „CUCUTENI 5000”.
Târgul de fete de pe muntele Găina are loc de peste două secole, în ținuturile moților din Apuseni.
Pe 6 septembrie 2021, Dumitru Pop Tincu a fost onorat cu titlul de „Tezaur uman viu”, acordat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Casa Memorială „Andrei Mureșanu” este locul în care autorul şi-a petrecut copilăria, fiind o locuinţă moştenită de la bunicii acestuia.
Muzeul „Casa Mureșenilor” a fost înființat la Brașov în anul 1968. Din anul 1998 aceasta a devenit o instituție autonomă, centru al memorialisticii brașovene și naționale.
Muzeul Oltului si Mureșului Superior găzduiește o expoziție permanenta de etnografie si numeroase expoziții temporare din domeniile: arheologie, istorie, istorie literara sau geografie.
Rozalia Graur este o păstrătoare și transmițătoare a creaților populare românești, care s-a ocupat întreaga viață cu meșteșugul împletitului din papură.