Muzeul Ţărăncii Române a fost infiinţat în anul 2001, într-o casă veche din 1722, construită din piatră, lemn şi chirpici – fiind una dintre cele mai vechi case din Dragomireşti.
Casa ţărănească Certeze este o construcţie specifică arhitecturii oşeneşti şi se încadrează în tradiţia construcţiilor ţărăneşti de lemn din nord-vestul Transilvaniei
ortantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus, fiind în acelaşi timp şi singura edificată din piatră.
Lăcrămioarei Pop i-a fost acordat, în 2021, de către Ministerul Culturii titlul de tezaur uman viu pentru promovarea tradițiilor ancestrale din zona Tulgheșului, a instrumentelor tradiționale, dar și pentru că a reușit să le insufle tinerilor d
Complexul format dintr-un muzeu și o grădină botanică poartă numele fostului învățător din sat. Paul Țarălungă (1921-2012).
Punctul muzeistic a fost ridicat în memoria strămoşilor actualilor locuitori de naţionalitate română din Salonta, veniţi din zona Beiuşului, în anul 1927, mai ales din aşezările Ferice, Budureasa, Câmpani şi Roşia.
În casa muzeu din Sălacea este prezentată o gospodărie de ţăran servitor din a doua jumătate a sec. XIX-lea.
„Muzeu Țăranului din Flămânzi” (deschis pe 1 decembrie 2016) readuce în atenția publicului date despre importanța Răscoalei de la 1907
Muzeul Ţăranului Român deţine una dintre cele mai bogate colecţii de obiecte ţărăneşti din România, în patrimoniul său aflându-se aproape 90.000 de piese
Pictorul Ion Andreescu, unul dintre reprezentanţii impresionismului românesc şi un admirabil peisagist al secolului al XIX-lea.
Adresa Muzeul de Etnografie, Etnologie şi Folclor „Ţara Caraşului”: Strada Mitropolit Andrei Şaguna, nr. 35, Oraviţa, Caraş-Severin
Prof. dr. Ionel Bota a înfiinţat muzeul Țăranului Cărășan din Grădinari ca filială a Muzeului de Istorie a Culturii Cărășele din Oravița, în anul 2010.
Casa, construită în jurul anului 1920, a fost achiziţionată din Gherţa Mare (comuna Turţ) și este specifică pentru așezările de tip răsfirat din comitatul Ugocea.
Gheorghița Măleanu, alintată cu drag de cei din comuna sa natală (Bărbătești, județul Vâlcea) ca „Mama Ghița”, s-a născut în anul 1919 și și-a dedicat viața artei și frumosului în cele mai variate forme ale sale, până la plecarea sa
Un adevărat mic muzeu al satului, Gospodăria este o sinteză a vieții oamenilor din regiunea nordului Dobrogei, ilustrând traiul unei familii medii (nici prea bogată nici prea săracă).
Nica Tănase s-a născut în anul 1902 în comuna Sârbești, județul Bihor, la acea vreme unul dintre cele mai vestite centre de sumănari, majoritatea locuitorilor având ca ocupație principală sumănăritul.
Tudor CATARAGĂ s-a născut la Seliște, Nisporeni, in anul 1956 si a încetat din viata la Chișinău, Republica Moldova, in anul 2010.
Cunoscut drept „Pătru lu’ Vălean”, olarul Petru Borza s-a născut pe 6 decembrie 1932 în satul Obârşa, comuna Tomeşti din judeţul Hunedoara.
Daniel TĂRĂSIE s-a născut la Beiuș, Bihor, in anul 1975.
Lucian ŢĂRAN s-a născut la Aninoasa, Hunedoara, in anul 1959.
Născută pe 27 Iulie 1964 în localitatea Lisa din Județul Brașov, Angelica Lungociu este moștenitoarea complexului de instalații de tehnică populară înscris în circuitul turistic sub denumirea “La vâltori”, situat pe hotarul satului Lisa, l