Gara din Piatra Neamț a fost inaugurată pe 2 octombrie 1913, fiind opera antreprenorului italian Carol Zane, cel care a ridicat și alte construcții în oraș: Teatrul Tineretului, Biserica Precista, Muzeul de Artă și actualul sediu al Muzeului Cucut
Înfiinţat în anul 1934 de către preotul Constantin Matasă, acest muzeu deţine cea mai importantă colecţie de ceramică eneolitică din Moldova (mil. IV-III î.Hr.).
Situata pe un mic platou din centrul orașului, Curtea Domneasca – ctitorie voievodala a Sfântului Voievod Stefan cel Mare isi are inceputurile in perioada anilor 1468 – 1475.
Casa-muzeu în care a trăit scriitorul se află în centrul oraşului Piatra-Neamţ, pe strada care îi poartă numele şi este înscrisă pe lista monumentelor de arhitectură din Patrimoniul Cultural Naţional, datorită stilului deosebit al construcţ
Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni a fost inaugurat pe data de 24 iunie 2005, de Ziua municipiului Piatra-Neamţ, în preajma aniversării a 120 de ani de la descoperirea staţiunii eponime a culturii Cucuteni şi a 70 de ani de la înfiinţarea Muzeulu
Sabin Boiciuc, mester in prelucrarea pietrei, este din satul Răuţel, raionul Făleşti, Republica Moldova.
Casa „Piatra Vie” este situata in municipiul Câmpulung, Str. Negru Vodă, nr 206, judetul Arges.
Clădirea are două camere principale, prima ilustrând gospodăria țăranului român, cu activitățile de la sat (tâmplărie, țesut, oierit, agricultură), iar cea de-a doua este dedicată costumului popular.
Născută pe 20 martie 1953 în localitatea Cut din județul Alba, cântăreaţa Ana Neamțu a primit tilul de Tezaur Uman Viu in anul 2020.
Muzeul satului a fost inaugurat pe 17 septembrie 2003, când satul Moldoveni, fost Porcești, a împlinit 555 de ani de la prima atestare documentară.
Casa Ion Creanga din Humulești a fost construita intre anii 1830-1831 de către Petre Ciubotariu (conform LMI datarea este 1833), bunicul povestitorului.
Casa memorială Alexandru Vlahuță de la Agapia este un muzeu memorial înființat în casa în care a locuit scriitorul Alexandru Vlahuță (1858-1919) în apropiere de Mănăstirea Agapia (județul Neamț).
Clădirea (ridicată în 1937) este construită în timpul şi la iniţiativa Mitropolitului Visarion Puiu al Bucovinei (1899 – 1964) cu destinația de palat arhieresc.
Casa memorială Veronica Micle a fost construită în anul 1834, din lemn și cărămidă, în cel mai autentic stil românesc, cu tindă și trei încăperi la stradă.
Muzeul se află într-o casă nouă, care respectă elementele tradiţionale ale unei case din zonă, din sec. XIX.
Cetatea Neamțului a fost ridicată în timpul lui Petru I Mușat. Prima menţiune documentară datează din 1395.
Această casă, clădită la 1941, alături de alta, chiar din spatele acesteia, dar mai veche, din 1906, găzduiesc de câteva luni Muzeul Colectivizării din România.
Casa de la Ghindaoani in care s-a nascut marele filozof roman Vasile Conta a fost amenajata si inaugurata ca muzeu memorial si cuprinde elemente de istorie locala
In comuna Tazlău (Neamț) se afla casa memoriala in care s-a nascut si a locuit doctorul si scriitorul Ioan I. Mironescu.
Colecţia din casa muzeu deschisă în anul 1988 cuprinde peste 3000 de exponate, obiecte şi unelte vechi, cărţi, manuscrise, icoane, costume populare, măști, medalii, monede, etc.
Înfiinţarea, în anul 1957, a unui Muzeu de Artă la Roman, răspundea unor cerinţe de cunoaştere a tradiţiilor artistice cu rădăcini adânci în această zonă