Monument istoric de mari dimensiuni, Palatul Justiției din Arad a fost realizat în 2 etape, prima în perioada 1892-1895, când s-a construit o clădire cu 3 nivele, şi a doua în perioada 1940-1943, când edificiul a fost completat cu aripile laterale
Palatul Navigației este o clădirea neoromânească care datează din anul 1912 și a fost proiectată de arhitectul Petre Antonescu
Castelul Stirbei de la Darmanesti se afla in varful unui deal ,la o altitudine de 600 de metri ,adapostit de o padure de foioase aflat la o distanta de 3 km de orasul Darmanesti .
Palatul Ghika din Comănești se află situat într-o zonă destul de atractivă, în mijlocul unui parc important al județului Bacău
Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche păstrează cele mai vechi mărturii istorice din Bucureşti, care datează din secolul al XIII-lea.
Palatul Suţu este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti şi unul dintre puţinele imobile care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani.
Palatul Crețulescu (sau Palatul Kretzulescu) este un palat istoric neogotic amplasat lângă Parcul Cișmigiu din București.
Patrimoniul deținut de Muzeul de Arta Cluj-Napoca este unul impresionant, cu peste 13 000 de piese de arta din diferite ramuri
Palatul Marincu a fost construit după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, renumit la începutul secolului al XX-lea în România
Muzeul de Istorie a Moldovei continuă activitatea Muzeului de Antichități, înființat în 1916, pe lângă Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Clădirea muzeului constituie ea însăși primul și cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un punct de atracție.
Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa este un palat construit în anul 1804, care a aparținut inițial familiei Sturdza.
Înainte de Primul Război Mondial, Regele Carol I a cerut o listă cu așezările care au aerul cel mai bun. Așa au fost alese ca locuri de reședință ale familiei regale Sinaia, Scroviștea și Săvârșin.
Palatul Roset-Roznovanu este un monument de arhitectură construit în deceniile 7 - 10 ale secolului XVIII-lea, în Iași.
Barbu Dimitrie Știrbei, domnitor al Țării Românești a început în 1850 construcția palatului de la Buftea ca o culă, prevăzută cu două tuneluri de ieșire în caz de primejdie.
Întemeietorul Muzeului Județean Mureș este Aurel Filimon, care, la 1 mai 1921, a fost numit custode al muzeului de către Primăria orașului Târgu-Mureș.
Palatul Dauerbach din Piața Victoriei, a fost construit între anii 1912-1913 după planurile arhitectului László Székely.
În forma pe care o cunoaștem astăzi, Palatul Dicasterial a fost construit între anii 1855-1860, fiind destinat Parlamentului Voivodinei Sârbe şi Banatului Timişean.
Palatul de Justiție a fost construit între anii 1890–1895 după planurile arhitecților Albert Ballu (același arhitect care a conceput Palatul de Justiție din Charleroi, Belgia) și Ion Mincu, care a condus și lucrările de construcție
Clădirea Universității din Craiova, construită inițial pentru a servi drept Palat de Justiție, este un monument de arhitectură de interes național și una dintre cele mai reprezentative edificii ale orașului.
Clădirea Palatului de Justiţie Botoşani datează din 1906.