Pe 6 septembrie 2021, Dumitru Pop Tincu a fost onorat cu titlul de „Tezaur uman viu”, acordat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Muzeul Viticulturii și Pomiculturii este un muzeu national din Golești, amplasat în Curtea Goleștilor de la Ștefănești, pe drumul național care leagă Piteștiul de București.
Clădirea a aparținut celui mai vechi teatru construit pe teritoriul actual al României (1817).
Muzeul Național al Agriculturii, situat în Slobozia, județul Ialomița, a fost înființat în martie 1996, fiind singurul muzeu de acest fel din România.
Muzeul de Istorie a Moldovei continuă activitatea Muzeului de Antichități, înființat în 1916, pe lângă Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Întemeietorul Muzeului Județean Mureș este Aurel Filimon, care, la 1 mai 1921, a fost numit custode al muzeului de către Primăria orașului Târgu-Mureș.
Muzeul ''Culturii Săliştene'' s-a inaugurat în anul 1978 cu prilejul primei ediţii a ''Întâlnirii Fiilor Satului'' la Sălişte.
Palatul Culturii din Timișoara sau Opera, cum este cunoscută, se află în partea de nord a Pieței Operei, fix în centrul orașului.
Palatul Culturii (Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”), fost sediul al Asociației meseriașilor din Bistrița, este situat in municipiul Bistrița Str. Albert Berger, nr. 10, judetul Bistrița Năsăud.
Casa memorială Vasile Alecsandri de la Mircești este un muzeu memorial înființat în casa în care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri (1821-1890) în satul Mircești din județul Iași.
Clădirea muzeului a fost construită în 1989 după planurile arhitectului Virgiliu Onofrei, înlocuind o construcție mai veche de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este situată în zona centrală a parcului, la circa 100 de metri de Teiul lui Emine
Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918.
Cunoscut și ca Vila Sonet, Muzeul „Mihai Codreanu” a fost deschis publicului în ziua de 10 august 1970.Deschisă publicului în 1970, casa-muzeu în care a locuit Mihai Codreanu a fost construită în anul 1934, pe un teren donat sonetistului de Pri
Muzeul este găzduit într-o construcţie monument de arhitectură, construită în stil neoclasic, a cărei istorie începe în anii 1807-1808, pe când se afla în proprietatea familiei Hermeziu.
Muzeul „Mihail Sadoveanu” a fost inaugurat în data de 5 noiembrie 1980, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului care-i poartă numele.
Clădirea a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și este monument de arhitectură cu valoare memorială. Casa a aparținut prozatorului Nicolae Gane până în anul morții (1916)
Muzeul „George Topîrceanu” a fost inaugurat la 22 iunie 1985.
Clădirea muzeului constituie ea însăși primul și cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un punct de atracție.
Muzeul a fost inaugurat în decembrie 1976, la 160 de ani de la reprezentația primului spectacol în limba română, Mirtil și Hloe, pus în scenă de Gheorghe Asachi, în decembrie 1816.
Muzeul Literaturii Române din Iași, denumit din 2015 Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, este un muzeu cu sediul administrativ în Casa Pogor din Iași.
Muzeul „Otilia Cazimir” a fost inaugurat la 10 iunie 1972.