Viorica Tripon „a Popii Iuănului”, așa cum o știu sătenii din Negreni, are 70 de ani și din copilărie a învățat să urzească, să pună războiul de țesut și să țeasă la război.
Ioan Moldovan s-a născut pe12 iulie 1948 in satul Bercheșu din comuna Frata, județul Cluj și a învățat jocurile satului în mod autodidact, de mic copil.
Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, primul muzeu în aer liber din România, a fost înfiinţat la 1 iunie 1929
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei deține un valoros patrimoniu istoric și arheologic, cu peste 400 000 de bunuri culturale ce reflectă istoria și civilizația Transilvaniei, din preistorie până în zilele noastre.
Patrimoniul muzeului a fost îmbogăţit cu numeroase icoane, vechi tipărituri, documente şi obiecte de cult, în prezent fiind una din cele mai importante colecţii de artă veche românească din ţară.
Patrimoniul deținut de Muzeul de Arta Cluj-Napoca este unul impresionant, cu peste 13 000 de piese de arta din diferite ramuri
Scopul principal al Asociaţiei Culturale Octavian Păcurar a constat în salvarea şi recuperarea de la distrugerea definitivă a unor obiecte de artă populară tradiţionala transilvană
Situat în comuna Floreşti, Muzeul Apei a fost amenajat într-un cadru natural deosebit, în clădirea primei staţii de pompare de la sursa subterană, pusă în funcţiune în anul 1898.
Muzeul memorial Octavian Goga din Ciucea se întinde pe un domeniu de aproximativ 24 de hectare.
Muzeul Municipal Dej funcţionează într-o clădire din centrul istoric al municipiului Dej, fiind aşezat în piaţa centrală - Piaţa Bobâlna.
Muzeul de Istorie Turda, înfiinţat la 22 noiembrie 1943, funcţionează în clădirea monument istoric din secolul al XV-XVI-lea, denumită “Palatul Princiar” Turda.
Poarta de su’ Feleac este un minimuzeu etnografic, inaugurat la 15 ianuarie 2014 (la 164 de la nasterea lui Eminescu), un loc care reuneste multe obiecte tradiționale.
Muzeul Sătesc Iclod este localizat in comuna cu același nume din județul Cluj si adăpostește colecții arheologice ce datează din preistorie.
Muzeul a fost inaugurat 23 mai 2009, iar inițiativa înființării acestui muzeu a aparținut profesorului de biologie Varga Gyorgy, fiu al satului și fost director al școlii din localitate.
Colecţia Kelemen Ana prezintă obiecte tradiţionale din zona istorică- etnografică „Călata- Kalotaszeg”.
Înfiinţat în anul 1992, muzeul situat pe strada Triajului deţine 25 exponate - locomotive cu abur, electrice si vagoane.
Colecţia este găzduită de cea mai veche farmacie din Cluj, “La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573.
Muzeul de Speologie „Emil Racoviță” a fost inființat în anul 1998 si este singurul muzeu din România dedicat științei peșterii și savantului Emil Racoviță
Vâltoarea din Băișoara este o mașină de spălat „naturală”, la dimensiuni mult mai mari.
Cetatea Corbului, o casă unică prin stilul arhitectural, ca și multe alte ansambluri arhitecturale ridicate de arhitectul Kós Károly sunt inspirate din arhitectura medievală transilvăneană.
Această cetate este de fapt o casă cu o istorie aparte din satul Văleni, comuna Călățele. Construită în jurul anilor 1870, casa a aparținut familiei Pandur.