În comuna Suhurlui (fostă Ferdinand), aflată la o distanţă de aproximativ 45 km de Galaţi, se găseşte Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.
Muzeul include – o ogradă spațioasă, o casă cu două odăi, din chirpici, înălțată și refăcută după modelul tradițional, acoperită cu stuf și cu un cerdac frumos în față.
Casa în care au locuit străbunicii Teodorei Panainte primește vizitatori din iulie 2020.
"Casa Rozeanu" este un exemplu de arhitectură tradiţională argeşeană de la începutul sec. XX, fiind construită în 1918.
Clădirea are două camere principale, prima ilustrând gospodăria țăranului român, cu activitățile de la sat (tâmplărie, țesut, oierit, agricultură), iar cea de-a doua este dedicată costumului popular.
Câteva mii de pietre (peste 2000) cioplite de meşteri ţărani din satele României. Piese din piatră, multe de utilitate gospodărească, dar având şi valoare estetică, meşterul punând suflet în cioplitura lui în stâncă.
Casa, construită în jurul anului 1920, a fost achiziţionată din Gherţa Mare (comuna Turţ) şi este specifică pentru aşezările de tip răsfirat din comitatul Ugocea.
Este o casă specifică etniei maghiare, atât ca arhitectură locală, cât şi din punct de vedere al amenajării interioare, fiind inaugurată în anul 2009.
Casa ţărănească Certeze este o construcţie specifică arhitecturii oşeneşti şi se încadrează în tradiţia construcţiilor ţărăneşti de lemn din nord-vestul Transilvaniei
În anul 1968, în memoria vestitului Badea Cârţan, cioban din Cârţişoara, a fost inaugurat în centrul comunei un muzeu.
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA este un muzeu în aer liber, situat în Dumbrava Sibiului, ce expune într-un mod foarte plăcut casele tradiționale din diferite zone ale țării și creează o atmosferă specifică anumitor regiuni d
Casa memorială „Avram Iancu” este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Incești din comuna Avram Iancu, județul Alba, România.
Muzeul Viticulturii și Pomiculturii este un muzeu national din Golești, amplasat în Curtea Goleștilor de la Ștefănești, pe drumul național care leagă Piteștiul de București.
În satul Nămăești, comuna Valea Mare Pravăț, se află Casa Memorială George Topîrceanu - o casă țărănească, cu pridvor larg la etaj, acoperită cu șiță și ridicată de mâini pricepute la început de veac, în 1900, loc în care poetul Ge
Casa a fost ridicată în 1931 prin clacă de către soții Rizea.
Punctul muzeistic a fost ridicat în memoria strămoşilor actualilor locuitori de naţionalitate română din Salonta, veniţi din zona Beiuşului, în anul 1927, mai ales din aşezările Ferice, Budureasa, Câmpani şi Roşia.
În casa muzeu din Sălacea este prezentată o gospodărie de ţăran servitor din a doua jumătate a sec. XIX-lea.
Casa memorială Ady Endre (1877- 1919) se află în satul care acum îi poartă numele, înainte fiind Mecențiu, din comuna Căuaș.
Muzeul Memorial „George Coșbuc” este un muzeu județean din satul Coșbuc, județul Bistrița Năsăud.