Casa Maria și George Severeanu este situata in municipiul București, Str. Henri Coandă, nr. 26, sector 1.
Casa-muzeu Bilca (cunoscută și sub numele de Casa „George Muntean” din Bilca) este un muzeu cu profil etnografic și memorial din comuna Bilca, județul Suceava,
Casa-muzeu Solca (cunoscută și sub numele de Casa „Saveta Coturbaș” din Solca) este un muzeu cu profil etnografic din orașul Solca, județul Suceava, înființat în anul 1971 într-o casă tradițională construită în a doua jumătate a secolul
Casa muzeu „Maria Lătărețu” din comuna Bengești - Ciocadia, sat Bălcești, a fost construită de Asociația Culturală „Maria Lătărețu” in anul 2006.
Această casă muzeu este situată în Satul Galoșpetreu, Comuna Tarcea, din Județul Bihor și este într-o gospodărie țărănească, ce este alcătuită dintr-o casă de locuit şi anexe.
Casa-muzeu a fost proprietatea lui Mărcuţ Iacob care a locuit-o până la moartea sa. A fost achiziţionată în 1991 de câtre Muzeul Judeţean Satu Mare, iar în 1995-1996 a fost restaurată în totalitate.
Va rămâne în istoria culturii și pentru editarea operelor complete ale lui Ion Creangă cât și pentru fundarea Societății Ateneul Cultural, cu ajutorul căreia va scoate „Ateneul literar”, primul nume al revistei „Ateneu” de azi.
În casa muzeu din Sălacea este prezentată o gospodărie de ţăran servitor din a doua jumătate a sec. XIX-lea.
Pe data de 4 noiembrie 2019, Fundația Țipoia&Tzipoia a inaugurat în Bucureşti Casa memorială-muzeu Pictor Alexandru Țipoia, situată în casa artistului și a familiei sale, din strada Lt. Aviator „Gheorghe Caranda“ nr. 79.
În curtea muzeului se află un alt monument istoric, bustul lui Alexandru Ioan Cuza realizat la 1886, înscris în lista monumentelor istorice.
Ca urmare, în mai 2010, în prezența artistului, a fost inaugurată Casa Muzeu „Gheorghe Zamfir“ ce este amenajată în incinta Muzeului Arhitecturii Populare Curtișoara, situat în apropiere de Târgu Jiu.
Hobița a fost locul în care s-a născut Constantin Brâncuşi, locul în care a învăţat, de la meşterii satului, de la tatăl şi bunicul său, priceperea de a ciopli lemnul care, în mâinile sale, a căpătat un alt destin și o altă viaţă.
Ansamblul cuprinde Monumentul lui Avram Iancu, Obeliscul lui Avram Iancu și Casa-muzeu „Avram Iancu”, la care se adaugă mai multe monumente istorice
Casa Memoriala Dr. Ioan Mihalyi de Apsa este primul muzeu al Maramuresului edificat la sfarsitul secolului al XIX-lea, de catre unul dintre membrii familiei Mihalyi de Apsa.
Colecţia din casa muzeu deschisă în anul 1988 cuprinde peste 3000 de exponate, obiecte şi unelte vechi, cărţi, manuscrise, icoane, costume populare, măști, medalii, monede, etc.
Unicitatea acestui muzeu constă în faptul că proprietara lui, Ligia-Alexandra Bodea, este cea mai tânără colecționară de obiecte tradiționale din țară.
Casa de lemn acoperită cu paie a muzeului local este datată de tradiție din secolul 18. Tradiția orală susține că în această casă s-a ținut slujbă în timpul ridicării bisericii de lemn la 1773.
Intr-o casă din bârne de brad, tipică zonei, construită la sfârşitul secolului XIX a fost amenajat un muzeu care prezintă tradițiile românești din perioada habsburgică.
Muzeul ocupă o clădire, monument istoric datând din 1880, construită de către moșierul Adam Mitache, în stil neoclasic, pe o fundaţie de secolul al XVIII-lea.
În comuna Suhurlui (fostă Ferdinand), aflată la o distanţă de aproximativ 45 km de Galaţi, se găseşte Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.