Casa memorială conține interioare de epocă reprezentative pentru viaţa intelectualităţii din mediul rural din primele decenii ale secolului al XX-lea.
Casa memorială Alexandru Vlahuță de la Agapia este un muzeu memorial înființat în casa în care a locuit scriitorul Alexandru Vlahuță (1858-1919) în apropiere de Mănăstirea Agapia (județul Neamț).
Clădirea (ridicată în 1937) este construită în timpul şi la iniţiativa Mitropolitului Visarion Puiu al Bucovinei (1899 – 1964) cu destinația de palat arhieresc.
Casa memorială Veronica Micle a fost construită în anul 1834, din lemn și cărămidă, în cel mai autentic stil românesc, cu tindă și trei încăperi la stradă.
In comuna Tazlău (Neamț) se afla casa memoriala in care s-a nascut si a locuit doctorul si scriitorul Ioan I. Mironescu.
Masivă şi având o formă deosebită stil culă boierească, casa a fost construită probabil de paharnicul Costache Jianu, tatăl lui Iancu, pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind o construcție cu parter, etaj şi o pivniţă.
Pana in anul 1941 această clădire a fost casa de vacanță a familiei Titulescu.
Clădirea a fost construită în 1918 de familia avocaților Elena și Dionisie Hobilescu, care a locuit-o temporar, până în 1937, când a fost cumpărată de Cezar Petrescu, care a locuit aici cu familia în perioada 1937 - 1961.
Situată în comună Câmpuri, judeţul Vrancea, Casa Memorială Moş Ion Roată este o locuinţă ţărănească specifică Ţării Româneşti si a fost inaugurată la 24 ianuarie 1959, cu prilejul Centenarului Unirii Principatelor Române
Casa memorială „George Enescu” din Sinaia este amenajata în Vila Luminiș. Aici a locuit și a compus celebrul compozitor român George Enescu începând din anul 1926 și până înainte de a emigra la Paris (1946).
Casa memorială „Iuliu Maniu” este un monument istoric din Bădăcin, Sălaj, începută de Ioan Maniu în 1890 și extinsă de Clara Maniu și Iuliu Maniu.
Pornind pe soseaua ce duce la Sebes, la nici 15 km de Alba Iulia, veti ajunge in localitatea Lancram.
Casa memorială „Avram Iancu” este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Incești din comuna Avram Iancu, județul Alba, România.
Casa memorială Romulus Cioflec, a fost inaugurată la data de 19 decembrie 1998 și reamenajată în anul 2010, reconstituind atmosfera anilor din viața scriitorului Romulus Cioflec.
Lucrările de artă, în cea mai mare parte pictură, expuse în salon, atelier și în hol sunt realizate de Eugen Popa în intervalul 1940 - 1980.
Expoziția cu caracter memorial este organizată în casa în care a trăit Aloisie Tăutu (1895-1981), canonic, istoric, consilier ecleziastic la Legația română de la Vatican, autor a numeroase lucrări teologice și istorice.
Expoziția Memorială „Adam Müller-Guttenbrunn” prezintă documente, fotografii, mobilier, obiecte personale și numeroase exemplare ale lucrărilor lui Adam Müller-Guttenbrunn (1852 - 1923), important eseist, critic și om de teatru german, născut
Muzeul a fost înființat în casa în care a locuit scriitorul și publicistul Benedek Elek, care a fost întemeietorul literaturii maghiare pentru copii, mare povestitor și culegător de folclor secuiesc.
În satul Nămăești, comuna Valea Mare Pravăț, se află Casa Memorială George Topîrceanu - o casă țărănească, cu pridvor larg la etaj, acoperită cu șiță și ridicată de mâini pricepute la început de veac, în 1900, loc în care poetul Ge