În sud-estul Ţării Bârsei, aproape de Braşov, la contactul dintre munte şi şes există un grup de şapte sate.În timpul stăpânirii maghiare, satele erau menţionate ca „septem villæ valacheles” (şapte sate româneşti). Aceste şapte sate
Muzeul de Etnografie de la Rupea este o secţie a celui de la Braşov şi s-a înfiinţat, în forma actuală, în 2008.
În anul 1908, la iniţiativa a cinci colecţionari saşi braşoveni, se constituie patrimoniul Muzeului Asociaţiei Colecţionarilor Braşoveni, al cărui fondator a fost Iulius Teutsch.
Situat în colțul de sud-vest al cetății Brașov, Bastionul Țesătorilor (Str. George Coşbuc nr. 9, Braşov), ocupă o suprafață de 1.616 mp.
Cetatea Prejmer, cunoscută şi sub denumirile de ”Cetatea Ţărănească” sau ”Cetatea Bisericească din Prejmer” este amplasată în mijlocul comunei Prejmer, la aproximativ 16 km de Braşov.
Muzeul Prima școală românească din Brașov se află în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Șcheii Brașovului.
Muzeu fondat de Nicolae Fruntes, invatator si profesor in satul Șirnea, primul sat turistic declarat oficial in Romania.
La sfârșitul secolului al XIX-lea sunt atestate la Brașov cele mai vechi colecţii particulare cu tematici referitoare la diverse aspecte ale evoluţiei istorice şi cadrul natural al Ţării Bârsei.
Casa memoriala Stefan Baciu este așezata pe strada Gh. Baiulescu nr. 9 din Brașov.
Muzeul Satului Brănean, organizat în anul 1962, în parcul din vecinătatea castelului, reliefează evoluţia arhitecturii populare tradiţionale din satele zonei Bran,
Inițial, Castelul Bran a fost o construcție militară de apărare având la bază forma unui patrulater neregulat.
Toate obiectele expuse in noul muzeu au fost adunate in timp de profesorul Adrian Micu, care este şi preşedintele Asociaţiei Culturale ''Vatra Hărmanului''.
Muzeul „Casa Mureșenilor” a fost înființat la Brașov în anul 1968. Din anul 1998 aceasta a devenit o instituție autonomă, centru al memorialisticii brașovene și naționale.
Amplasat într-o clădire monument istoric, fostă primărie, datând din anul 1775, Muzeul Codlei - Muzeul Tradiţiilor Codlene şi al Administraţiei Publice Locale dispune de spatii generoase.
Repartizat spre apărare breslelor cositorarilor şi arămarilor, Turnul Alb a fost edificat pe versantul Dealului Romurilor, în a doua parte a secolului al XV-lea (1460 sau 1494), dominând orașul.
Bastionul Postăvarilor, situat în colțul de nord-est al cetății Brașov, a fost construit și apărat de breasla aurarilor, între 1450 și 1455.
Bastionul Graft din Brașov sau Bastionul Poartă, cum s-a mai numit din pricina formei sale, a fost construit între anii 1515 - 1521
Castelul a fost construit in stilul Renașterii transilvănene, in anul 1625 si a fost resedinta contelui Sükösd.
Iosif Iepure s-a născut pe 11 septembrie 1939 in Scheii Brașovului și a învăţat să fie June al Şcheiului Braşovului de mic copil, de la bunicii lui.
Instructorul de dans şi interpretul popular Ioan Pumnea s-a născut pe 15 octombrie 1933 in satul Dăişoara din judeţul Brașov.
Pe Moise l-am cunoscut intre zidurile cetății Rupea, din județul Brașov. Un tânăr simplu, însă cu privirea senina, știutoare a meseriei si meșteșugului sau, olăritul.