La secțiunea „Descoperă oameni cu Nume!” o prezentăm pe MARIA ANTOANETA CIUCĂ, câștigătoarea titlului de TEZAUR UMAN VIU în anul 2021 pentru arta brodatului în portul popular.
In anul 2021 Maria Bucin Crişan a fost declarată, ‘Tezaur uman viu’ de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii.
Clădirea teatrului, cunoscut și sub numele vechi ca Teatrul Rally, a fost construita in jurul anului 1850 si este azi un monument de arhitectura, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul cultural national.
Cunoscută şi ca „Marea lu' Horia”, interpreta de muzică vocală tradiţională Maria Dulău, s-a născut pe 9 aprilie 1947 in satul Biia din comuna Șona, județul Alba .
Se păstrează intactă atmosfera din timpul vieţii artistei şi se prezintă momente din viaţa şi creaţiile actoriceşti ale Mariei Filotti, de la debutul său ieşean până spre trecerea ei în nefiinţă.
In muzeul lui moş Luca se găsesc de toate, de la degetare până la opinci, căruţe, lăzi de zestre, instrumente muzicale, războaie de ţesut, piepteni de descâlcit câlţi, o piuă din anul 1700
Colecţia muzeu „Maria Apostol" dedicata artistei Mariei Apostol, care între 1974-1990 a fost solista Ansamblului Profesionist „Rapsodia Română'' din Bucureşti.
Casa muzeu „Maria Lătărețu” din comuna Bengești - Ciocadia, sat Bălcești, a fost construită de Asociația Culturală „Maria Lătărețu” in anul 2006.
Castelul Kendeffy a fost construit de către familia Kendeffy în 1782, o familie de nobili foarte bogați la acea vreme, care aveau nevoie de o reședință în Țara Hațegului.
Tulnicăreasă și creatoare de port popular, Mariana Gligor s-a născut pe 18 noiembrie 1947 inCâmpeni, județul Alba.
Amenajat în casa vornicului Burchi-Zmeu care a fost construită la începutul secolului al XIX-lea în inima orașului vechi, clădirea monument istoric
Maria Spiridon s-a născut în anul 1920, în comuna Avrig din județul Sibiu, într-o familie de oameni gospodari și pricepuți în arta țesutului.
Casa Memorială a fost inaugurată ca instituţie muzeistică în iunie 1974 şi oferă vizitatorilor ambianţa de epocă în care a trăit şi a creat academicianul.
Clădirea a fost ridicată la comanda doamnei Maria Suciu, soția unui dintre corifeii Marii Uniri de la 1918, dr. Ioan Suciu.
Maria Judit BALKO BALINT s-a născut la București, in anul 1978.
Maria BÂSCĂ-NELEANU s-a născut la Măcin, Tulcea, in anul 1923.
Maria BRANEA s-a născut la București, in anul 1956.
Marian BÂTLAN s-a născut la Brăila, in anul 1957.
Maria COCEA s-a născut la București, in anul 1935.
Mariana CREȚU-MEDELENI s-a născut la Bârlad, in anul 1909.
Andra Adina Maria CIOCOIU s-a născut in anul 1989 in Hunedoara