Castelul Roșu, Hemeiuș, Bacău

Castelul Roșu de la Hemeiuș se afla în localitatea Lilieci, la circa unsprezece kilometri de Bacău. Castelul este situat în Parcul Dendrologic, care este al doilea ca mărime din țară.

Monumentul a fost reședința marelui vornic Costache Cantacuzino-Pașcanu, dar a fost construit de nepoata sa, prințesa Lucia de Sayn-Wittgenstein-Berleburg, care a moștenit domeniul de la Lilieci de la mama sa.

După ridicarea clădirii, prințesa îl aduce pe Christian Adolf, un renumit arhitect german pentru amenajarea parcului castelului și pentru a-l popula cu specii de plante exotice, peste 1.300 de specii de arbori și arbuști. Castelul Roșu rămâne moștenire fiicei prințesei Lucia, iar odată cu instaurarea regimului comunist este preluat de către stat.

Clădirea datează din secolul al XIX-lea, iar înălțarea ei se petrecea între anii 1864-1866. Pe atunci aici era moșia lui Costache Pașcanu, fost vistiernic al Moldovei.
Numele castelului vine de la faptul că la construirea acestuia s-a folosit cărămidă roșie.
Construit între anii 1864-1866, în stil gotic târziu englezesc, cu elemente din goticul veneţian, dar şi de factură orientală, castelul are parter, etaj şi parţial demisol şi este situat în mijlocul unui mare parc englezesc.

Arhitectul german Cristian Adolf a lucrat 13 ani pentru amenajarea parcului de la Lilieci, care ocupă o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare şi adăposteşte peste 1.300 de specii de arbori şi arbuşti. După 1885 au fost introduse noi specii de foioase, dar şi specii indigene, acţiune care a continuat până în 1913.
Aici au fost filmate scene din filmul „Dumbrava Minunată” din 1980, realizat după povestirea omonimă a scriitorului Mihail Sadoveanu.