Casa Norocea, Curtea de Argeș, emblema a stilului neo-românesc

Casa Norocea a fost căminul și atelierul de lucru a lui Dumitru Norocea, pictor și restaurator al frescelor de la Biserica Domnească, care se află la câțiva metri distanță de acest monument.
Fiu de țăran născut în Gorj, făcea parte dintr-o familie numeroase cu nouă copii, el fiind cel mai mare.
Prelucrare în arhitectura cultă a motivului locuinței muscelene, clădirea oferă un exemplu bine păstrat, de interior integrat conceptual cu arhitectura edificiului.

Vila înălțată și proiectată chiar de pictorul restaurator conține elemente ale stilului neo-românesc. Aceasta este ridicată pe trei niveluri, în declivitatea terenului.
Înre anii 1922-1923 și-a construit o casă, care din anul 1969 găzduiește expoziția de etnografie și artă populară a Muzeului Curtea de Argeș cu peste 12.000 piese muzeistice.
Muzeul are o bogată colecție de obiecte ale mesteșugurilor practicate în zonă, se pot admira costumele populare, cusături și țesături și obiecte folosite în gospodăriile argeșene.

In Casa Memorială Dumitru Norocea, la etaj, este amenajată o expoziție cu piese importante și încântătoare realizate de către pictorul restaurator dar și alți artiști cunoscuți precum: Emil Ivănescu – Millan, G.D Mirea, Dan Băjenaru, Rudolf Schweitzer – Cumpăna. Au fost expuse operele artistului, replici pe pânză (imitație de mozaic) ale faimoaselor scene: ”Împăratul Iustinian cu suita” , ”Împărăteasa Teodora cu suita”.
Dumitru Norocea este primul realizator de mozaicuri din România și unul dintre cei mai reprezentantiv restauratori de pictură medievală din vremurile sale iar datorită meritelor sale este onorat în anul 1922 cu ordinul Coroana României.