Casa Memorială Lucian Blaga, Lancrăm, Alba

Pornind pe soseaua ce duce la Sebes, la nici 15 km de Alba Iulia, veti ajunge in localitatea Lancram.
Aici marele ganditor Lucian Blaga si-a petrecut primii ani din viata, casa fiind mostenita in anul 1870 de parinti, Ana si Isidor Blaga, de la un bunic, preotul satului. Cei doi soti au adus pe lume noua copii, intre care Lucian Blaga a fost mezinul.

Lumea copilăriei avea sa fie însă umbrita de suferința, când in anul 1908, Isidor trecea la cele vesnice si după un an Ana era nevoita sa vândă căminul familial pentru a se putea întreține si asigura educația copiilor.

In completarea casei parintesti, s-a reamenajat si vechea sura, pentru ca aceasta sa dobândească un aspect modern. S-a amenajat o mica biblioteca si o sala multifuncționala, destinata manifestărilor culturale organizate anual, la inceputul lunii mai, in cadrul Festivalului International „Lucian Blaga”.

În cultura română, Lucian Blaga reprezintă cea mai mare personalitate creatoare a secolului XX. Opera sa – de poet, filozof, eseist, dramaturg si traducător de poezie – constituie o sinteză personală de mare originalitate, de profundă inspirație națională, alimentată de o uimitoare deschidere spre cele mai variate aspecte ale spiritului uman: filozofie si știință, istorie şi religie, şi îndeosebi domeniul complex şi controversat al artelor.
Lucian Blaga s-a născut la Lancrăm, lângă Sebeș. Localitatea natală se afla atunci în comitatul Sibiu. Lucian Blaga a fost al nouălea copil al unei familii de preoți, fiul preotului ortodox Isidor Blaga și al Anei (n. Moga).

Tatăl poetului fusese elev al gimnaziului săsesc din Sebeș, apoi al liceului Bruckenthal din Sibiu, de unde o anume tradiție de cultură germană.
Copilăria lui Lucian Blaga i-a stat, după cum mărturisește el însuși, „sub semnul unei fabuloase absențe a cuvântului”, viitorul poet – care se va autodefini mai târziu într-un vers celebru „Lucian Blaga e mut ca o lebădă” – neputând să vorbească până la vârsta de patru ani.
Tatăl său a murit în anul 1908, iar mama poetului, Ana Blaga, a murit în anul 1933 la Sibiu, în vârstă de 74 de ani. În luna august 1949, fratele poetului, Longin Blaga, a murit de asemenea în Sibiu.


Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
şi nu ucid
cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
în calea mea
în flori, în ochi, pe buze ori morminte.
Lumina altora
sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
în adâncimi de întuneric,
dar eu,
eu cu lumina mea sporesc a lumii taină –
şi-ntocmai cum cu razele ei albe luna
nu micşorează, ci tremurătoare
măreşte şi mai tare taina nopţii,
aşa îmbogăţesc şi eu întunecata zare
cu largi fiori de sfânt mister
şi tot ce-i neînţeles
se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari
sub ochii mei-
căci eu iubesc

şi flori şi ochi şi buze şi morminte.