Casa Memorială „Liviu Rebreanu”, Bistrița-Năsăud

Casa Memorială „Liviu Rebreanu” (1885- 1944) din localitatea omonimă (fostul Prislop, care din 1963 preia numele scriitorului), județul Bistrița-Năsăud, găzduiește universul unei alte personalități remarcante a literaturii românești.

Casa este construită din dorința locuitorilor de aici, a soției și fiicei acestuia, după planul vechii locuințe și în același loc unde trăise odinioară Liviu Rebreanu cu părinții.

Acest lucru s-a întâmplat în 1957, iar locul adăpostește lumea lui de scriitor, amintirile, pozele, operele și multe obiecte care i-au aparținut.

Prislopul a fost locul care l-a inspirat pe Rebreanu să scrie bine cunoscutul roman „Ion”.
Sunt expuse biroul de lucru, fotografii de familie, alte obiecte aparţinând prozatorului, ediţii din opera lui Liviu Rebreanu (1885 – 1944), apărute în ţară şi străinătate.

Muzeul este organizat din trei camere, în prima încăpere sunt expuse obiecte legate de începuturile activitătii sale de scriitor şi dramaturg (reviste, manuale întocmite de Rebreanu).
În următoarea încăpere exponatele ne introduc în lumea romanului ”Pădurea Spânzuraților”: pot fi văzute bucăţi din spânzurătoare, porthartul avut de fratele scriitorului în momentul arestării.
În ultima încăpere sunt expuse documente care relevă tradiția familiei legată de scris.

Liviu Rebreanu (27 noiembrie 1885, Târlișua – 1 septembrie 1944, Valea Mare -Podgoria, Argeș) a fost prozator și dramaturg român, membru titular al Academiei Române.

Este considerat, în tradiția critică românească, întemeietorul romanului modern în literatura română și unul dintre cei mai mari scriitori români din secolul al XX-lea.
Romanele sale cele mai cunoscute, Ion și Răscoala, reprezintă o amplă frescă a vieții rurale dinainte de Primul Război Mondial.