Casa Memorială Ionel Perlea, Ograda, Ialomița

Aflată în patrimoniul UNESCO, Ograda natală a lui Ionel Perlea nu a suferit schimbări profunde. Se animă la fiecare început de lună mai când oaspeții festivalului National de Interpretare a liedului “Ionel Perlea” (muzicieni români şi străini de renume) trec cu pioşenie pragul casei, alături de tinerii discipoli.
Formată din doua corpuri de clădire, unite între ele la un colţ şi având în prezent aceeaşi funcţiune, casa memorială “Ionel Perlea” face parte dintr-un complex de clădiri ridicate începând cu mijlocul secolului al XIX-lea de către familia dirijorului Ionel Perlea.

Cele doua case, cu destinaţia iniţială de locuinţe, au fost construite în perioade diferite şi au stiluri arhitectonice diferite. Dintre cele două case în care se află astăzi muzeul Perlea, a fost construită mai întâi cea din partea stângă, mai retrasă faţă de şosea, având planul tipic locuinţelor din perioada medievală: o sală centrală, în ax, cu acces printr-un foişor închis către două încăperi dreapta-stânga, plan de formă pătrată cu un acoperiş înalt, în patru ape.

Este posibilă perioada de ridicare a acestei case în prima jumătate a secolului XIX, fiind probabil prima locuinţă a familiei Perlea pe acest loc. Cea de-a doua casă, unită cu prima la colţul de sud-vest, este ridicată spre finalul secolului al XIX-lea şi are un tip de plan şi o volumetrie total diferite; cert este că ambele case existau în anul 1900 (anul naşterii lui Ionel Perlea).
După naționalizare, clădirile au împărtășit soarta multor altor case-conac, devenind sediu de CAP. Au fost utilizate ca depozite de materiale şi cereale, apoi îngrășăminte chimice, fapt care a afectat puternic zidăria.
După o perioadă de utilizare drept sediu de poştă, casele au fost preluate de Muzeul Judeţean Ialomiţa şi aici s-a realizat Casa Memorială “Ionel Perlea”.

Ionel Perlea este un emblematic dirijor și compozitor român, care în timpul carierei sale artistice a condus prestigioasa orchestră a Metropolitan Opera din New York, dar și numeroase spectacole de operă în Viena, Paris, Buenos Aires și Florența.
Născut în 1900 în comuna Ograda din județul Ialomița, Ionel Perlea a cunoscut succesul internațional la pupitrul Teatro alla Scala din Milano, după ce fusese deja angajat ca dirijor al Operei Române din Cluj și director muzical al Operei Naționale din București.
Considerat de statul român un trădător, Perlea este curtat de toate marile opere la lumii și adorat oriunde suține un spectacol. Doar cu un an înainte de moartea sa, în 1969, a reușit să revină pentru a susține 3 concerte la Ateneul Român și la Sala Palatului.
Cu această ocazie a vizitat și gospodăria din Odaia. Într-un act de sfidare autoritățile comuniste i-au întins un covor roșu din poartă până în ușă, au presărat drumul cu petale și au chemat câțiva lăutari ce au cântat piesa „Ionel, Ionelule”. După vizită, casa a fost confiscată și transformată în sediu de C.A.P.
Un lucru mai puțin cunoscut despre Ionel Perlea este că a fost cumnatul scriitorului Mircea Eliade.