Casa Memorială „I. C. Vissarion”, Costeștii de Vale, Dâmbovița

In Costeștii de Vale, județul Dâmbovița, este adăpostită casa memorială Iancu Constantin Vissarion care expune și conservă obiecte personale, mobilier original, invenții personale, manuscrise și documente care ilustrează activitatea celui care a fost I. C. Vissarion.
Casa Memoriala se afla in casa scriitorului I. C. Vissarion (1879-1951) situata pe o ulița ce ii poarta numele si care se desprinde din apropierea bisericii.

Sunt reconstituite aici camera de lucru a scriitorului, cu mobilierul modest si o biblioteca in care se gasesc, alaturi de manuscrise si corespondenta, mai toate volumele apărute sub semnătura sa: “Nevestele lui Mos Dorogan”, “Privighetoarea neagra”, “Invietorul de morți”, “Ber-Caciula” etc.

Ion (Iancu) C. Vissarion s-a născut in comuna Costeștii din Vale, Plasa Bolintin, județul Dâmbovița, la data de 2.02.1879.
Tatăl său, Constantin Vissarion, era grec de origine și se ocupa cu negustoria, iar mama, Ilinca, era originară din satul Costești.

Mama sa, Ilinca Buzescu, era urmașă a unuia dintre cei trei căpitani (Radu, Preda și Stroe Buzescu, cunoscuți în istorie drept frații Buzești) ai oștii lui Mihai Viteazu în luptele de apărare împotriva otomanilor. Strămoșul acesta al Ilincăi a fost Radu Buzescu.
Autodidact, prin eforturi proprii si sfatuit de scriitori cunoscuti ai vremii, s-a dedicat scrierii unor întâmplări din viata satului, extinzându-si studiul in domenii noi precum matematica, fizica, chimia, aeronautica sau chiar căutând noi surse de energie.
Ion C. Vissarion este creatorul basmului fantastic.
Cele mai cunoscute povesti ale sale sunt: “Ber-Caciula” si “Agerul Pământului”. Volumul “Florica si alte nuvele” primeste in anul 1919 premiul “Adamachi” al Academiei Romane.

Nenumaratele istorisiri, snoave, sotii si intamplari de la tara, publicate in buna parte, sunt nu numai un material de literatura dar si un tezaur de documente asupra vietii si mentalitatii taranului roman.