Casa memorială „Avram Iancu”, Incești , Alba

Casa memorială „Avram Iancu” este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Incești din comuna Avram Iancu, județul Alba, România.
Muzeul este adăpostit în casa părintească, construită în jurul anului 1800, de către părinții lui Avram Iancu: Alexandru și Maria Iancu.

Este o casă tipic moțească cu acoperiș țuguiat și terminat cu patru arcade semicirculare. Anexele au fost construite în anul 1924 de către Asociația ASTRA din Sibiu.
Casa Memorială are două încăperi separate de un hol și păstrează o parte din mobilierul și decorațiunile originale precum și obiecte personale ale lui Avram Iancu între care se remarcă fluierul, săbiile, briciul și armele.
Una dintre încăperi este camera familiei, o odaie unde pot fi admirate lavițe, o masă pe colț, pat înalt motesc, podișori, blide, icoane, lingurar, ștergare, sau țesături de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Cea de a doua încăpere este mult mai spațioasă și adăpostește o sobă mare, un pat cu perine acoperit cu cergă moțească, leagănul copilului atârnat de grindă. Aici pot fi admirate și obiecte casnice între care linguri și furculițe de lemn, sau un ceaun. Tot în această încăpere se află fluierul lui Avram Iancu și copia portretului acestuia pictat de Barbu Iscovescu.
De asemenea, la loc de cinste stau şi arme de foc utilizate în Revoluţia de la 1848-1849, precum pistoalele prefecţilor Ion Buteanu şi Simion Balint, pistoale cu capsă, vârfuri de lănci, sabia tribunului Solomon, tocuri de pistoale din piele, tocuri de bronz păstrate pentru praful de puşcă.
La finalul vizitei în muzeu întâlniţi şi o

, cu care văsarii mergeau în întreaga ţară cu „şandra” şi îşi valorificau ciuberele, doniţele şi celelalte produse şi unelte agricole confecţionate din lemn, în cadrul diverselor târguri sau pieţe.
În 1924 Casa Memorială a fost deschisă publicului, în cadrul unor manifestări prilejuite de comemorarea a 100 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, manifestări organizate de Societatea “Astra”, la care a participat și regele Ferdinand I al României. Tot în 1924 Societatea “Astra” a construit și anexele Casei Memoriale și a întemeiat și o fundație formată din școală, bibliotecă, biserică toate fiind cuprinse, în prezent, în Complexul Muzeal “Avram Iancu”.

Sunt expuse fotografii, documente de familie, obiecte personale, tunul, săbiile şi fluierul lui Iancu, arme, drapele. În expoziţia de istorie se păstrează certificatele sale şcolare de la Gimnaziul crăiesc din Zlatna, protocolul crăiesc în care se află înregistrat Avram Iancu, testamentul lui, documente referitoare la pregătirea şi desfăşurarea Revoluţiei de la 1848 – 1849 din Transilvania.
Expoziţia etnografică cuprinde: port moţesc, vase specifice zonei, unelte cu care se confecţionau ciubere, tulnice, căruţe.