Biserica fortificată Biertan, Sibiu

Satul Biertan este unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania, fiind inclus în Patrimoniul Național UNESCO.
Una dintre primele așezări săseşti din Ardeal, Biertanul a fost atestat documentar în 1224, apoi în 1283.
Biertanul a fost sediu episcopal săsesc vreme de trei secole (1572-1867), mormintele episcopilor găsindu-se, în prezent, în Turnul Mausoleului.

Aşezată în vârful unei coline, biserica fortificată Biertan a fost construită în stil gotic târziu, pe fundaţiile unei construcţii romanice anterioare.
Complexul arhitectural medieval din Biertan este alcătuit din biserica și centura de fortificații, toate amplasate în centrul așezării, pe un deal.
Biserica-hală cu trei nave, conservată foarte aproape de forma ei originală, a fost ridicată în 1500 pe fundaţiile unei construcţii romanice anterioare. Dintre cele două caturi de apărare ale corului, cel din lemn este demolat în 1803.

Biserica fortificată Biertan, Sibiu

Interiorul acoperit cu bolţi în plasă pe nervuri adăposteşte numeroase valori, precum amvonul de piatră din 1523, împodobit cu scene în relief şi altarul triptic gotic târziu, cu 28 de panouri pictate susţinute de o structură delicată.
Dispunerea celor 3 incinte ce înconjoară biserica, cele 6 turnuri de apărare şi 3 bastioane ne dezvăluie lucruri atât de interesante legate de viaţa zilnică a locuitorilor.

Biserica fortificată Biertan, Sibiu

Accesul în cetate se face printr-o scară acoperită ce trece pe lângă Turnul Paznicului, iar la capătul scării, în faţa bisericii se află o piatră mare pe care, demult, erau aşezaţi toţi răufăcătorii pentru ca întreaga comunitate să îi recunoască.