Atelierul de Ceramica Iacinschi

Atelierul de Ceramica Iacinschi este singurul atelier din Botosani si al doilea din Romania care produce obiecte de decor realizate manual dupa tehnica Kuty-Cucuteni, practicata inca din secolul al XIV-lea.

Atelierul de ceramică al familiei Iacinschi produce farfurii, căni, sfeşnice, căniţe, castroane, străchini sau obiecte de decor realizate manual după o tehnică practicată începând din secolul al XIV-lea.
Atelierul aparţine Soniei Iacinschi şi fiului acesteia, Eusebiu, doi meşteşugari care stăpânesc arta decorativă şi care s-au impus la nivel naţional şi international.
Lucrările lor – cu motive decorative unice, zoomorfe si avimorfe, realizate în culorile verde, galben şi brun, au fost valorificate atât în România, cât şi în Franţa, Italia, Israel sau Ungaria.

Arta ceramicii de tip „Kuty”, este un proces complex, care presupune parcurgerea mai multor etape, și anume: 1. Prelucrarea lutului 2. Modelarea argilei – formarea vaselor 3. Uscarea/Zvântarea 4. Angobarea 5. Zgrafitarea 6. Arderea 7. Colorarea 8. Smălțuirea 9. Arderea.


Eusebiu Iacinschi (n. 18 august 1973, Botoșani) este un cunoscut meșter popular, renumit pentru realizarea cu înaltă măiestrie a ceramicii de tip Kuty care datează din perioada Evului Mediu (secolul XIII).

Trăind într-o continuă creație, ușor-ușor, când m-am trezit eram deja cu visul împlinit. Și astăzi, cu drag, lucrez la ceramica neolitică și la cea de Kuty, plăcându-mi să o prezint, să o vând, uitând de greu, căci greul e … plăcut. Niciodată nu voi renunța la visul ce s-a împlinit, ce-l moștenesc, din care sunt dator să las în urmă tot ce știu la cei ce, cu drag, vor îmbrățișa această artă.

La rându-mi încerc să transmit tainele acestui mestesug și băiatului meu pentru a păstra și duce mai departe tradiția olăritului. Aș spune multe, însă nu am cum, dar vă invit să povestim în jurul roții de olar în casa cu povești adevărate ce prind viață trecând prin foc și care te îmbie să le iei acasă. Trăind o zi or un ceas în preajma roții de olar, ai să pleci plăcut impresionat, relaxat și cu amintiri de neuitat.” Eusebiu Iacinschi