Cula Greceanu, cea mai veche culă din România, Măldărești, Vâlcea

|
148 vizualizări

Cula Greceanu se află în sat Măldărești, comuna Măldărești, județul Vâlcea si este este cea mai veche culă din România.
A fost ridicată in secolului al XVI-lea (aprox. 1517), pe locul altei construcții mai vechi, de jupan Gheorghe Măldărescu și jupânița Ego Eva.

Cula Greceanu, cea mai veche culă din România, Măldărești, Vâlcea

la începutul secolului al XVII-lea cula era deja construită și aparținea căpitanului Tudor Maldăr, căsătorit cu fiica unui han tătar. Fiul lui Tudor Maldăr, marele paharnic Atanasie, a modificat cula în anul 1688. Forma actuală a culei datează din secolul al XVIII-lea, fiind refăcută în perioada 1780-1790 de boierul Gheorghe Măldărescu și soția sa Eva, care ctitoresc, în anul 1790, și biserica ”Sf. Nicolae” și ”Sf. Voievozi”, din imediata vecinătate a culei.
În secolul al XIX-lea, cula a trecut, prin zestre, în proprietatea familiei Greceanu. A fost restaurată în anul 1934 de ultimii săi proprietari: Nicolae și soția sa, pictorița Olga Greceanu.

Cula Greceanu, cea mai veche culă din România, Măldărești, Vâlcea

Cula are trei niveluri. Pivnița, cu acces separat din exterior, are trei încăperi. Una din aceste încăperi, amplasată sub ”turn”, nucleul cel mai vechi ai culei, este construită din bolovani și are guri de tragere, spre deosebire de celelalte două încăperi care sunt construite din cărămidă și sunt ventilate prin ferestre cu trafor din piatră. Aceste elemente o datează anterior intervențiilor de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Intrarea se face printr-o ușă masivă de stejar cu zăvoare și druguri de fier, care străpung zidurile.

Cula Greceanu, cea mai veche culă din România, Măldărești, Vâlcea

Construcția îmbină armonios un pridvor înalt și câteva uși de stejar, trei arcade trilobate și turnul de apărare, unde ajungi numai urcând pe o scară mobilă acționată de o sfoară.
Cea mai mare încăpere este sala cu divane, despărțite, după moda turcească, de măsuțe. În odaia adiacentă se regăsește trecutul Măldăreștilor, unde Olga Greceanu, urmașa stăpânilor culei, a pictat în 1934 fresce din istoria familiei.
În vara anului 2014, cula Greceanu a fost folosită ca loc de filmare pentru unele secvențe din lungmetrajul Aferim!.

Merită să afli și despre

Sugestii: