Expoziția de artă populară Iuliana Folea Troceanu, Buziaş, Timiş

|
56 vizualizări

Colecția de arta populara bănățeană Iuliana Folea Troceanu a intrat in circuitul muzeal national in anul 1969 datorita criticului de arta Petru Comarnescu, care a sesizat marea valoare a ei,
Sunt expuse obiecte colecţionate de Iulia Folea Troceanu: costume din zonă (cepse, spăcele, brâuri, brăciri, catrinţe, cojoace, şube), ţesături din bumbac şi lână (chilimuri, căpătâie de perne, ștergare), obiecte din lemn (lăzi de zestre, linguri) şi ceramică.

Iuliana Folea-Troceanu, cea căreia i se datorează remarcabila colecție, s-a născut în luna septembrie a anului 1900, într-o familie care avea un adevărat cult pentru lucrul de mână. A deprins meşteşugul cusutului şi ţesutului de la mama şi bunica ei, şi tot de la ele a învăţat arta de a îmbina culorile.

Înainte de moartea sa, Iuliana Folea-Troceanu a donat atât valoroasa ei colecţie cât şi casa părintească oraşului Buziaş, o parte din cele mai frumoase piese fiind expuse în micul muzeu care s-a amenajat aici. Una dintre camere este aranjată în stil ţărănesc bănăţean, dar s-a păstrat şi restul mobilei, de o remarcabilă valoare, care a aparţinut familiei.

Merită să afli și despre

Sugestii: