Muzeul lingurilor de lemn, Câmpulung Moldovenesc, Suceava

|
774 vizualizări

În mijlocul Bucovinei, regiune cunoscută pentru meșteșugurile, datinile și costumele sale populare, se află un muzeu care adăpostește o colecție unică în lume.
Este vorba de MUZEUL LINGURILOR DE LEMN din Câmpulung Moldovenesc, aflat în fosta casă a profesorului de istorie Ion Țugui care a adunat peste 6.000 de linguri de diverse mărimi şi utilizări, confecționate din diferite specii de lemn.

Profesorul Ion Țugui a colecționat, studiat, catalogat și expus mii de linguri de lemn, de la cele obișnuite la noi în țară (din plop, tei) până la unele din specii exotice, cum ar fi lemnul de lămâi, smochin sau ginko biloba. Colecția cuprinde linguri de uz comun dar și cu utilizări foarte specializate, aici amintind lingura pentru grosciorit (folosită la stână), lingura pentru alesul icrelor (folosită în păstrăvării) sau lingura pentru fructe de pădure. Fiecare stativ, care cuprinde câte zece obiecte artizanale, este însoțit de cate un bilețel, în care se specifică vechimea lingurilor, locurile de proveniență și, după caz, posesorul.

Cele mai exotice linguri care și-au găsit adăpost în casa din Câmpulung Moldovenesc provin din Noua Zeelandă, Madagascar, SUA, Mexic, Japonia, China, Tanzania, Pakistan sau din mai multe regiuni din Africa. O parte a lingurilor provenite din străinătate a fost trimisă de turiștii care au vizitat colecția sau au făcut schimb cu profesorul colecționar. Colecția de linguri este menționată în Ghidul național al colecționarilor si este inclusa in patrimoniul cultural național.

Aranjarea lingurilor in colecție nu este deloc întâmplătoare. Banalele obiecte utilitare, realizează, prin modul de aranjare, o incursiune in timp, prin istorie, punând in valoare tradițiile și arta românească.
Lingurile utilitare și artizanale sunt aranjate cu gust și inspirație, surprinzând momente ale istoriei românești. Un loc aparte in cadrul colecției îl ocupă lingurile de la stâne, care au dimensiuni de la cele mai obișnuite până la cele „gigantice” utilizate in prepararea mustului din fructe de pădure.
Colecția mai cuprinde: linguroaie, verzoburi, jintuitoare, cause sau caupuri. Unele au coada împletită în opt, altele in șase ori in patru, iar altele au ornamente ce reprezintă cerbi, coarne de cerb, cocoși, pești, cozi de pește sau șerpi.

Muzeul cuprinde si o colecție de ștergare (peste 500 exemplare), cusături, ceramică şi numismatică.

Merită să afli și despre

Sugestii: