Casa muzeu Solca

|
37 vizualizări

Casa-muzeu Solca (cunoscută și sub numele de Casa „Saveta Coturbaș” din Solca) este un muzeu cu profil etnografic din orașul Solca, județul Suceava, înființat în anul 1971 într-o casă tradițională construită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

Casa se află pe Strada Tomșa Vodă nr. 111, la ieșirea din orașul Solca către comuna Marginea, fiind localizată pe drumul de acces între mănăstirile Arbore și Humor.
Donată muzeului de către Elisabeta Coturbaș, casa a fost arondată Muzeului Raional Gura Humorului între anii 1965-1985 după care a trecut în custodia Muzeului Județean Suceava (azi Muzeul Bucovinei).

Casa muzeu Solca este o construcție ridicată din cununi de bârne îmbinate la colţuri în „coadă de rândunică”, având acoperiș în patru ape cu învelitoare din draniţă. Pereții sunt lutuiți şi văruiți, iar contrastul cromatic cu lemnul cheutorilor şi consolelor este unul deosebit. Planimetric este împărţită în două camere (bucătărie şi “casa mare”) şi tindă mediană, iar în faţa intrării are un foişor cu acoperiş în trei ape.

Conservată în situ este amenajată în interior după specificul caselor ţărăneşti bucovinene din această zonă. Pardoselile de lut, tavanele cu grinzi aparente şi toată gama de mobilier tradiţional: pat, laiţe, blidare, poliţe, lăzi de zestre sunt completate de țesăturile de interior care îmbogățesc inventarul casei. Bucătăria are un cuptor tradițional cu vatră și plită reconstituit după tipologia mijloacelor de încălzit din zonă, la fel și în casa cea mare.
Situată pe drumul de acces spre mănăstirile Arbore și Humor, casa muzeu Solca este un monument reprezentativ în ceea ce privește arhitectura caselor de locuit și organizarea interiorului specific zonei.

Merită să afli și despre

Sugestii: