Casa Muzeu din comuna Bilca, județul Suceava

|
51 vizualizări

Casa-muzeu Bilca (cunoscută și sub numele de Casa „George Muntean” din Bilca) este un muzeu cu profil etnografic și memorial din comuna Bilca, județul Suceava, înființat în anul 2000 într-o casă tradițională construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Comuna este situată în partea de nord a judeţului Suceava la o distanţă de 8 km de Vicovul de Sus şi la 20 km de Rădăuţi, pe drumul judeţean DJ 178 C.
Casa-muzeu este ridicată din bârne, având temelia din piatră de râu, de tip cameră - tindă - cameră. Interioarele sunt amenajate cu mobilier tradițional, iar țesăturile, icoanele și obiectele de uz casnic ilustrează organizarea caselor de locuit tradiționale. Șura, grajdul, fântâna, poarta și gardul completează gospodăria specifică acestei zone etnografice.

Interior Casa Bilca

În anul 2000, scriitorii George Muntean și Adela Popescu donează această gospodărie către Muzeul Național al Bucovinei. Casa de locuit și anexele gospodărești (grajdul, poarta, gardul din scândură acoperit cu draniță, fântâna cu cumpănă) reprezintă arhitectura specifică și organizarea arealului de locuit specific zonei etnografice Rădăuți, Bucovina. Interiorul este organizat cu mobilier țărănesc, textile de interior, icoane, obiecte de uz gospodăresc parte din ele aparținând familiei, iar altele au fost colecționate de George Muntean.

George Muntean (1932-2004) s-a născut în Bilca, a fost scriitor și folclorist. S-a căsătorit cu poeta Adela Popescu și împreună au amenajat casa părintească pentru a fi deschisă vizitatorilor.
Scriitorul este co-autor al singurei monografii a satului Bilca, a publicat peste 3000 de articole, eseuri și studii.

A murit în 2004, iar conform dorinței sale, a fost înmormântat în cimitirul satului.

Merită să afli și despre

Sugestii: