Casa ţărănească Certeze, jud. Satu Mare

|
29 vizualizări

Casa ţărănească Certeze este o construcţie specifică arhitecturii oşeneşti şi se încadrează în tradiţia construcţiilor ţărăneşti de lemn din nord-vestul Transilvaniei

. Este construită pe o fundaţie din piatră, din bârne de stejar cu lipitură, şi este format din: tindă (o încăpere de dimensiuni mai reduse decât camera, în care se intră direct de afară şi de unde se urcă în podul casei), camera de mândru (curată, unde familia îşi păstra obiectele cele mai de preţ şi erau primiţi musafirii), camera de locuit (unde se pregătea şi se servea mâncarea şi unde erau efectuate unele activităţi casnice).

Tot aici se dormea şi se derula tot ciclul vieţii de familie. În partea din faţă şi pe una dintre părţile laterale ale casei este prevăzută cu un târnaţ sprijinit de stâlpi din lemn în ”L”.

Construcţia nu este foarte veche, ea datând din anul 1947. Casa este amenajată tot inventarul specific zonei, mobilier, textile de interior, icoane şi ceramică decorativă şi utilitară.

Restaurarea casei a fost finalizată de curând de către Muzeul Județean, proiectul fiind finanțat de CJ. Casa este relativ recentă, din 1947, dar în interior are mobilier vechi, specific zonei Țării Oașului.

Merită să afli și despre

Sugestii: