Muzeul Conacul Pană Filipescu, Filipeștii de Târg, Prahova

|
42 vizualizări

Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeștii de Târg, deschis la data de 24 mai 2016, se afla într-o clădire ridicată în jurul anului 1650 de către Pană Filipescu, ginerele postelnicului Constantin Cantacuzino.
Conacul este construit în stil tradițional, cu foișor și coloane. Are un parter înalt sub care se află beciuri cu uși largi. În trecut, adăpostea bogata și vestita bibliotecă a lui Constantin Cantacuzino Stolnicul, cel care a renunțat la tronul Valahiei în favoarea nepotului său, Constantin Brâncoveanu.

Intrarea conacului este dominată de un foișor cu coloane ale căror capiteluri susțin arcade semicirculare. În cele zece camere nu a mai rămas nici o urmă a vechilor proprietari.
Construcția, care a început la 1635 și s-a terminat undeva pe la 1641, avea un sistem de încălzire cu apă și apă curentă plus baie, ceva foarte rar întâlnit la momentul respectiv.
Clădirea masivă, cu ziduri groase de un metru, a fost restaurată între anii 1968 -1971 de arhitectul Mișu Rădulescu, însă de atunci conacul s-a degradat și a ajuns o ruină.
Expoziția sa permanentă recrează viața cotidiană medievală în secolele XVII-VIII și urmărește evoluția celor două familii, Cantacuzino și Filipescu, de-a lungul timpului: machete ale principalelor ctitorii cantacuzine din județul Prahova, cărți vechi bisericești, icoane, copia fidelă a unei tiparnițe de secol XVIII, podoabe și veșminte de epocă etc.

În beciul conacului pot fi vizitate expoziții de arheologie -bunuri culturale mobile, descoperite în timpul lucrãrilor de restaurare, aferente primei faze de construire a conacului; momente din activitatea agricolã a zonei ilustrate prin obiecte tradiționale pentru lucratul pământului; o expoziție lapidarium care cuprinde cruci si pietre funerare, capiteluri și ancadramente bogat decorate, sculptate în piatră.
Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeştii de Târg recrează viața cotidiană medievală în secolele XVII-VIII și urmărește evoluția celor două familii, Cantacuzino și Filipescu, de-a lungul timpului.

Merită să afli și despre

Sugestii: