Colecția etnografică „Lada cu zestre”, sat Miron Costin, comuna Trifești, jud. Neamț

|
47 vizualizări

Muzeul a fost înființat la inițiativa lui Iustin Lehonschi, tânăr al satului, care la 14 ani nu găsea costume populare pentru sărbători.
Astfel, a început să colecționeze și să achiziționeze obiecte care au aparținut strămoșilor, pentru a le păstra și promova.

Colecția a fost întâi expusă în casa lui Iustin, iar în 2018, autoritățile locale i-au oferit clădirea fostei școli primare din sat.

Clădirea are două camere principale, prima ilustrând gospodăria țăranului român, cu activitățile de la sat (tâmplărie, țesut, oierit, agricultură), iar cea de-a doua este dedicată costumului popular.
Printre piesele expuse aici se află chiar un costum popular specific satului Miron Costin, conform detaliilor de pe haine.
Ultima încăpere, de dimensiuni mai mici, reunește obiecte din două domenii: zona religioasă, legată de spiritualitate, și zona războiului, cu obiecte militare.
Colecția etnografică adună peste 3000 de exponate.

Colecția Etnografică ,,Lada cu zestre" - Miron Costin a avut onoarea de a fi premiată în cadrul Galei Patrimoniului Cultural Nemțean, eveniment desfășurat în perioada 15-16 octombrie 2021. Mica colecție etnografică a fost apreciată de organizatorii acestui eveniment pentru conservarea, protejarea și promovarea patrimoniului cultural mobil.

Merită să afli și despre

Sugestii: