Muzeul etnografic Sf. Ana, Bălăneşti, Gorj

|
51 vizualizări

Ana Lupu, o profesoară pensionară din judeţul Gorj a reuşit să clădească în curtea casei sale, din comuna Bălăneşti, un muzeu al satului, care a fost atestat de instituţiile de specialitate.
Casa care adăposteşte muzeul este tradiţională, fiind realizată cu materiale specifice vremurilor străvechi.
Printre obiectele din Muzeul „Sfânta Ana“ este şi o cruce de un secol găsită în pod.

Înainte, oamenii erau mult mai familiarizaţi cu moartea decât suntem noi. Îşi făceau crucea şi sicriul singuri şi le păstrau în pod pentru momentul trecerii“, mărturiseşte doamna Lupu.

Din obiectele expuse enumerăm: o soba din cărămida tencuită cu lut, un pat tradiţional cu tăblii, o masă rotundă cu trei picioare, scaune, lăzi de zestre, un cufăr, baniţe, ulcioare, un război de ţesut, un dulap de bucătărie cu oale mari, străchini, linguri de lemn, blid, capeţi, nelei, ţest metallic; un darac, sucale, vȃrtelniţe, torcătoare, mosoare, răşchitoare, un cȃntar, furci de tors, fuse, velinţe, covoare din lȃnă, cusături, un hȃrdău, berbeniţe, o botă, costume tradiţionale vechi, opinci, postăvi, lămpi cu petrol, monede si bacnote, cărpătoare, fotografii, acte de proprietate vechi.

Funcţia celei de-a doua încăperi este de atelier de modelaj în lut, în ea fiind expuse peste o mie de lucrări, din care o parte sînt spre vînzare. Afară pe prispă sunt expuse obiecte din lemn si se află o altă roată a olarului.

Merită să afli și despre

Sugestii: