Muzeul Arhitecturii Populare, Curtișoara, Gorj

|
32 vizualizări

Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj este un muzeu în aer liber care cuprinde monumente de arhitectură și tehnică populară din Gorj.
Muzeul de la Curtișoara, amenajat între anii 1966 și 1975, a luat ființă în jurul Culei Cornoiu, construită în anul 1785, a conacului și a turnului cu apă. Cula, turnul de apă și terenul au fost cumpărate, în anul 1927, de la familia Cornoiu de Constantin Neamțu, guvernatorul Băncii Naționale de la Craiova.

Acesta a mai construit un conac, în stilul vechilor case boierești, o casă a slugilor și a mai făcut unele lucrări de modernizare a culei.
La Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, aflat la Curtișoara, se găsesc conace, teascuri, șoproane, pivnițe de deal, cotețe, grajduri, pătule, unelte pentru munca de la țară, dar și case boierești sau țărănești, de lemn, cu interioare tradițional amenajate și cu grădini împrejmuite de garduri cu pârleazuri.

Pridvoarele caselor au fost crestate și înflorate de meșteri pricepuți, încă de la construcție, cu modele și motive gorjenești.
Cele mai folosite erau motivul soarelui și motivul scării.

Tabloul vieții de la sat este întregit de îngrijitorii și supraveghetorii care trebăluiesc pe lângă case exact așa cum o făceau și țăranii gorjeni în urmă cu unul sau două secole.

Merită să afli și despre

Sugestii: