Muzeul Depresiunii Baraolt, Covasna

|
16 vizualizări

Gáspár Kászoni (Baraolt, 1896 – Baraolt, 1989), de meserie ceasornicar şi colecţionar, a fondat în anul 1979 primul muzeu din Depresiunea Baraolt, județul Covasna.

Muzeul Depresiunii Baraolt găzduiește scheletul de mastodon de 4 milioane de ani aproape complet, care a fost descoperit în 2008 la Racoșul de Sus.

Muzeul şi-a deschis porţile pe 17 noiembrie 2006, cu expoziţii realizate sub conducerea muzeologului László Demeter, având la bază colecţia Kászoni, readusă la Baraolt, respectiv obiecte provenite din donaţii.
În paralel, a fost pusă şi piatra de fundaţie a unei noi clădiri, deoarece spaţiul iniţial destinat Muzeului s-a dovedit a fi insuficient pentru funcţionarea acestuia în condiţii conforme cu normelor muzeologiei moderne.

În noua clădire urmează să fie organizate spaţii pentru expoziţia permanentă, care prezintă istoria Depresiunii Baraolt, pentru o expoziţie de geologie şi paleontologie, o aulă, biblioteca, un atelier artizanal, respectiv depozite.

Ansamblul colecţiei cuprinde piese reprezentative pentru geologia, istoria, cultura şi arta populară, istoria mineritului şi a asociaţiilor profesionale din Depresiunea Baraolt.

Merită să afli și despre

Sugestii: