Moscheea Regala Carol I, Constanta

|
151 vizualizări

Construita la porunca regelui Carol I in perioada 1910 – 1913, Moscheea Regala este cea mai mare din regiunea Dobrogei.
Proiectata de arhitectul Victor Stefanescu, cel care si-a pus amprenta si asupra cladirii in care se afla azi Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Moscheea Regala este prima constructie realizata din beton armat de la noi din tara.

La inaugurare, din partea sultanului Mehmed al V-lea i-a fost oferit arhitectului Victor Ştefănescu ordinul „Medgidie“ în grad de Comandor. În semn de preţuire şi pentru munca foarte bine făcută, regele Carol I i-a lăsat prin testament, un ceas cu capace din argint placate cu email roşu, inscripţionat cu cifrul regelui.
Edificiul îmbină componente arhitecturale caracteristice stilului arabo-bizantin (minaretul şi impozanta cupolă) cu elemente de arhitectură românească (corpul clădirii propriu-zise).

În planul şi în volumetria moscheei putem descifra, adaptat, modelul în cruce greacă înscrisă, al bisericii domneşti din Curtea de Argeş, iar cupola centrală, mult mai largă decât la bisericile româneşti şi străpunsă la bază de ferestre arcate, poate fi comparată, la altă scară, cu Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol sau cu Marea Moschee din Konya (Turcia).
Locasul are o cupola inalta de 25 m si cu un diametru de 8 m. Edificiul este realizat din piatra si caramida, in timp ce pentru cupola si mineret s-a preferat fierul- beton.

In interiorul Moscheei se afla donatia regelui Abdul–Hamid si anume cel mai mare covor din Romania care masoara 144 metri patrati, cantareste 483 kg si este mai vechi de 200 de ani.
Moscheea cuprinde o curte interioară cu două portice şi spălătoarele necesare ritualului de abluţiune, minaretul (turnul) şi corpul principal al clădirii, dominat de o cupolă impresionantă, specifică arhitecturii orientale. Subsolul a fost destinat centralei termice, dotată cu două venerabile cazane de tuci model Aetna, comandate la Frankfurt.

Merită să afli și despre

Sugestii: