Muzeul Farmaciei Montanistice, Oraviţa

|
114 vizualizări

În clădirea actualei expoziții permanente a funcționat o veche farmacie (prima farmacie montanistică din țară), care a aparținut familiei de farmaciști Knoblauch începând din 1796.

Farmacia „La Vulturul Negru” a păstrat mobilier, instrumentar farmaceutic de la sfârșitul sec. al XVII-lea (1682) și până la anii 1950, arhiva documentară și biblioteca de carte veche "Francisc Klima - Ionel Bota".

Farmacia muzeu Knoblauch, din Oraviţa, este cea mai veche farmacie montanistică din Banat şi din spaţiul românesc şi a fost fondată în 1763 de către şpiterul Edward Winter.

El aducea medicamentele de la Viena şi de la Budapesta.
În clădirea actuală îşi desfășoară activitatea din 1790, fiind mutată aici de către Johannes Lederer şi a fost în coproprietatea familiei lui Karl Knoblauch din 1796.
Ultimul farmacist din famila Knoblauch a fost lăsat în pace de comunişti după naţionalizare şi s-a pensionat în 1954.
În 1993 o parte din clădirea farmaciei a fost transformată în muzeu, prin bunăvoinţa ultimului descendent al familiei.

Muzeul are o serie de exponate unice, precum mobilier şi instrumentar farmaceutic, fabricate în perioada 1682-1950. Tot aici se păstrează arhiva documentară și biblioteca de carte veche Francisc Klima - Ionel Bota.
În Muzeu se poate vedea, între altele, o casă de marcat Korona Fillér, adusă din Ohio, în stare de funcționare, cu sistem anti-efracție, cu un sistem de chei pentru a se şti care farmacist a eliberat medicamentele şi bonul de casă în orice moment și cu un comutator care face posibilă calcularea sumei de plată în funcție de regimul orar, de zi sau de noapte.
Sunt expuse și cărțile după care a învățat studentul farmacist Knoblauch, la sfârșitul sec. XVIII.

Merită să afli și despre

Sugestii: