Muzeul de etnografie „Dorin Ioan Ciocănel” din Răcăşdia, Caraş-Severin

|
41 vizualizări

Fondatorul muzeului de etnografie si folclor din Răcășdia este Dorin Ioan Ciocănel.
Împreuna cu soția sa au început sa adune obiecte vechi , încă de prin anul 1980, mergând prin casele sătenilor si rugându-i pe aceștia sa doneze lucruri vechi pe care le aveau in gospodarii si care nu le mai erau de trebuința.
In anul 2005 Dorin Ciocănel a donat întreaga sa colecție de obiecte vechi Primăriei Răcășdia.
Muzeul cuprinde mai multe obiecte țărănești, organizate cronologic si structural , imitând interiorul unei case țărănești de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Prima cameră imită interiorul unei case țărănești de la mijlocul secolului al XIX-lea, cuprinzând obiecte de mobilier, obiecte destinate activităților casnice, haine de sărbătoare specifice zonei Banatului de pustă.
În cea de-a doua cameră, amenajată şi dotată cu mobilier de muzeu, sunt expuse pe rafturi şi in vitrine, atât obiecte destinate muncii câmpului, obiecte de îmbrăcăminte, cât şi înscrisuri, documente, insigne, medalii şi multe altele.
În cea de-a treia cameră, precum şi în holul de acces sunt expuse în principal cele 166 de tablouri şi sculpturi în lemn, metal şi marmură ale regretatului maestru Gheorghe Roua din Vrăniuţ, donate muzeului nostru de către moștenitorii acestuia, dar şi alte obiecte vechi interesante.
În hol este amenajată o expoziție de instrumente de suflat vechi care au aparținut fanfarei din Răcășdia.

Merită să afli și despre

Sugestii: